Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht
Woerden, 3 maart 2005

Jongeren bepalen donorcampagne zelf

Nieuwe donor-jongerencampagne: "Mijn wil is wet, ik beslis"

Vanmiddag vindt het debat plaats over orgaandonatie. NIGZ-Donorvoorlichting is verheugd dat het voorstel voor het ADR-systeem (Actief Donor Registratie systeem), dat zij begin vorig jaar heeft ingediend, steun lijkt te krijgen van een meerderheid van de Tweede Kamer. Ondertussen gaan de campagnes over orgaan- en weefseldonatie gewoon door. Jongeren hebben voor het eerst zélf de campagne ontwikkeld waarmee zij worden gestimuleerd hun keuze voor het donorschap te laten registreren. Via een wedstrijd zijn ze uitgenodigd voorstellen te doen voor de campagne. Het winnende voorstel "Mijn wil is wet, ik beslis" gaat in maart als campagne van start.

Het Donorregister schrijft jaarlijks alle 18-jarigen aan met het verzoek hun keuze donor: ja of nee? te laten registreren. Deze mailing wordt voorgeschreven door de Wet op de Orgaandonatie. Bij het donorformulier ontvangen de jongeren (circa 190.000) informatie over de verschillende aspecten rondom orgaan- en weefseldonatie, het belang van het maken van een keuze en informatie over het Donorregister. De brieven worden op naam verzonden tussen half maart en begin april. NIGZ-Donorvoorlichting ondersteunt deze mailing met een campagne.

Campagne bedacht door jongere
Het idee van de campagne van dit jaar is bedacht door een jongere. In september 2004 vroeg NIGZ-Donorvoorlichting jongeren voorstellen in te dienen voor de nieuwe campagne. Ruim 120 jongeren deden mee aan deze wedstrijd. Een jury koos uit de inzendingen het idee waarop de campagne van dit jaar is gebaseerd. "Mijn wil is wet, ik beslis" wil jongeren duidelijk maken dat het maken van de keuze donor: ja of nee? belangrijk is en dat zij die keuze zelf kunnen maken. Deze slogan wordt gebruikt op posters die te zien zijn op de scholen in Nederland, in advertenties en radiospotjes.

Prijsuitreiking
De campagne start op 9 maart 2005 met de prijsuitreiking aan de winnares van de wedstrijd. Deze uitreiking vindt plaats op haar school, het Sint Lucas te Boxtel.


---