Ingezonden persbericht

Nederlandse Coeliakie Vereniging bewaakt verkrijgbaarheid gluten vrije dieet product Glutafin

Patiëntenvereniging bevecht verkrijgbaarheid dieetproducten op succesvolle wijze.

Nederlandse Coeliakie Vereniging bewaakt directe verkrijgbaarheid Glutafin

Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm waarna de darm zijn werk niet goed meer kan doen.
Dit leidt tot slechte opname van de voedingsstoffen uit het voedsel, met alle gevolgen van dien. Gluten komt voor in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.

Het glutenvrije dieet is een levenslang dieet*.
Binnen het assortiment glutenvrije producten wordt een belangrijke plaats ingenomen door een pakket producten onder de naam Glutafin. De ongestoorde verkrijgbaarheid van glutenvrije producten is voor 85.000 mensen van dagelijks levensbelang.

Al enige tijd zag het ernaar uit dat de fabrikant van Glutafin levering via de supermarkt en andere ketens in het levensmiddelenkanaal dreigde te staken. Er zou teveel sprake van 'medische voeding' zijn. Inmiddels heeft de fabrikant haar besluit geëffectueerd.

Gevolg: Glutafin is slechts via een omweg per kosten verhogende postorder te bestellen. Een ernstige situatie en extra handicap voor allen die coeliakie hebben en hun omgeving.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft genoemde distributieovername direct aangepakt om tot duidelijke afspraken met de nieuwe leverancier, Sorgente, te komen. Primair stond het verlangen Glutafin behalve per postorder tevens via de gewone super te leveren. Resultaat is dat Sorgente samenwerking verkent bij onder meer Jumbo, Superunie, Holland Pharma, Fako, Rook en Unipharma.

Op grond van de eerste berichten, gaat belangenbehartiger NCV uit van een blijvende directe landelijke verkrijgbaarheid van Glutafin.
---

Einde Persbericht

Woordvoering door:
Louk de Both, voorzitter NCV.
Telefoon: 06 - 51 55 3 5 87

Nadere informatie: kantoor NCV ma. t/m vr. 09.00 - 13.00 uur T. 033 -247 10 40
of bij Anne- Lieke van Beusekom M. 06 -142 14 969
www.glutenvrij.nl

*Coeliakie, een op termijn gevaarlijke overgevoeligheid voor het eiwit gluten komt bij 1:150 à 200 mensen voor. Met een bevolkingsaantal van meer dan 16 miljoen mensen betekent dit voor ons land een aantal van minimaal 80.000 - 100.000 patiënten.
30 jarig Jubileum:
De gelijknamige patiëntenvereniging kent 7.500 geregistreerde leden. En viert zaterdag 23 april aanstaande in het Amsterdamse V.U Ziekenhuis, haar 30-jarig jubileum.

Nijkerk 3-3-2005

---- --