Gemeente Krimpen aan den IJssel


Kunstmanifestatie "Met andere ogen"
In de provincie Zuid-Holland is al enige jaren de kunstmanifestatie "Met andere ogen" aan de gang. Centraal hierin staat het cultureel erfgoed van een gebied, dat op een nieuwe en/of verrassende manier wordt benaderd. Dit jaar neemt ook Krimpen aan den IJssel deel aan deze manifestatie. Kunstenares Ida van der Lee is door de gemeente uitgenodigd om "het Krimpengevoel" te achterhalen en met het resultaat een expositie in te richten. Deze zal vanaf 4 maart 2005 te zien zijn in ontmoetingscentrum De Tuyter.

Metafoor
Om het Krimpengevoel te achterhalen wil Ida van der Lee de metafoor van het menselijk lichaam gebruiken. Volgens de anatomie van de mens, onderzoeksmethoden, ziektebeelden en therapieën wil zij tot een voor ieder mens sprekend beeld van de plaats en zijn omgeving komen. Zo kan de dijk bijvoorbeeld vergeleken worden met de wervelkolom of ruggengraat van het menselijk lichaam. De vergelijking gaat misschien niet altijd helemaal op, maar vormt slechts een uitgangspunt. De nadruk ligt op creatief kijken naar je eigen omgeving.

Oproep
Voor haar onderzoek is Ida van der Lee op zoek naar mensen die Krimpen aan den IJssel goed kennen en er aardigheid in hebben om hier aan mee te doen. Zij wil graag werksessies houden met geïnteresseerde Krimpenaren, deze kunnen zowel overdag als s avonds, alleen of in groepen plaatsvinden. Alles is mogelijk. Verder wil zij de Krimpense bevolking bij het project betrekken. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan fotografen om plekken te foto-graferen, historici om afbeeldingen van gebeurtenissen en plekken van vroeger te achterhalen, etc. Uiteindelijk zal het resultaat grotendeels bepaald worden door de Krim-penaren.

Onderzoek
Het onderzoek zal plaatsvinden in de periode van 1 tot en met 20 februari 2005. Daarna zal Ida van der Lee met de resultaten aan de slag gaan en er een expositie in de Tuyter mee in-richten.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Maaike van Steenis van de gemeente Krimpen aan den IJssel via telefoonnummer 0180-540723 of per e-mail

gemeente@krimpenaandenijssel.nl

Zij zal de contacten met de kunstenares begeleiden.

Krimpen aan den IJssel