Universiteit van Amsterdam

Godsdienstgesprekken waren geen oefening in tolerantie


Promotie Geschiedenis


vrijdag 4 maart 12.00 uur

De hervorming van kerk en samenleving in de zestiende eeuw bracht verdeeldheid waar zij eenheid nastreefde. In het licht van deze paradox moeten de talloze godsdienstgesprekken worden beschouwd die plaatsvonden in het door godsdienstoorlogen geteisterde Europa. Het godsdienstige en politieke gewicht van deze theologische debatten, die door de overheid werden georganiseerd, was groot. Bij de bestudering van de geruchtmakende godsdienstgesprekken in Leiden (1578) en Den Haag (1583) tussen gereformeerde predikanten en Dirck Volckertszoon Coornhert ontbrak tot nu toe de Europese context, aldus Marianne Roobol. Deze gesprekken zijn altijd geduid als een typisch Hollands verschijnsel. De Staten van Holland zouden gehoor hebben gegeven aan Coornherts roep om godsdienst- en gewetensvrijheid. Kreeg hij immers niet de gelegenheid zijn kritiek op de publieke , gereformeerde kerk in het openbaar uit te spreken? Roobol toont aan dat het godsdienstgesprek als oefening in tolerantie echter moeilijk houdbaar blijft. De overheid voerde in deze cruciale jaren van de oorlog tegen Spanje juist een repressieve politiek tegenover onruststokers als Coornhert. Ook toont Roobol aan dat juist de gereformeerde predikanten de belangrijkste aanzet hebben gegeven tot de godsdienstgesprekken.

Mw. M. Roobol: Landszaken. De godsdienstgesprekken tussen gereformeerde predikanten en D.V. Coornhert (1577-1583). Promotor is prof. dr. H.F.K. van Nierop.

Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.