Gemeente Tilburg

17-2-2005
Sealounge zorgt voor bijzondere sfeer in V39
Presentatie kunstwerk Rob Birza op vrijdag 4 maart aanstaande

Tijdens de opening van V39 op vrijdag 4 maart wordt ook het kunstproject Sealounge van Rob Birza in de ontvangstruimte officieel gepresenteerd.

Rob Birza ontwierp een reusachtige 9 meter lange bank, twee tafels, krukken, lampen, twee balies en een informatiezuil van roomkleurig polyester geïnspireerd op fossielen. V39, met een transparante pui is ontworpen door Peter van Hoogmoed van AS architecten. Het gebouw deed Rob Birza denken aan een aquarium of een kijkje op de bodem van de zee. Samen met het lichtontwerp, kleur- en materiaalkeuze wordt de gehele ruimte getransformeerd tot een Sealounge met een bijzondere uitstraling. Het wordt dan ook een oceanische presentatie

Het kunstzinnige meubilair sluit aan bij de uitstraling van V39, maf, frivool, uitdagend en prikkelend. Het werk van Rob Birza spreekt jongeren aan en past ook perfect bij de doelstelling van het Veemarktkwartier. Voortdurende verandering en gedaantewisselingen interesseren hem, dit geldt zowel voor de vorm als de inhoud van zijn werk. Hij laat zich inspireren door waardeloze rommel, massacultuur, kostbare voorwerpen, kunst, reizen en de natuur. Zijn werk is ironisch, brutaal, relativerend maar ook zinnelijk en verleidelijk. En het heeft een relatie met popcultuur.

Rob Birza is een van de opvallendste kunstenaars van Nederland. Zijn werk bestaat uit schilderijen, sculpturen, videowerken, installaties, theaterdecors en keramiek. Hij realiseerde onder andere projecten in de openbare ruimte op Schiphol en Lunetten en onlangs voor het nieuwe hoofdkantoor de Belastingen in Apeldoorn. Zijn werk is opgenomen in internationale kunstcollecties en in de collectie van museum voor hedendaagse kunst De Pont in Tilburg.

U bent van harte welkom bij de presentatie van dit bijzondere kunstproject in V39, Veemarktstraat 39 in Tilburg. De presentatie vindt plaats om 16.30 uur door Hugo Backx, wethouder van cultuur van Tilburg en Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag.

Kijk ook voor meer informatie op www.tilburg.nl/kort