Gemeente Heerlen


PERSBERICHT

Expositie gedichten en aforismen Heerlenaar Harrie Sevriens

'Bronsgroen & Blauw': bijzondere literaire
manifestatie in een bijzonder gebouw

In het door de architect Frits Peutz ontworpen en onlangs gerestaureerde Glaspaleis op de Bongerd in Heerlen - uitgeroepen tot een van de 1000 meest markante bouwwerken ter wereld - is van 4 maart tot en met 23 mei een tentoonstelling te zien van het literaire werk van de Heerlense dichter Harrie Sevriens.

De expositie telt plusminus 300 korte gedichten en aforismen. Zij worden tijdens de openingstijden van het Glaspaleis getoond op de wanden en ramen van het gebouw in Het Restaurant en Het Café en verder in het trappenhuis en de hal op de begane grond. De teksten, die deels in spiegelschrift worden aangebracht, zijn niet alleen in het gebouw zelf te lezen, maar ook vanaf de buitenzijde van het Glaspaleis. Het motto van deze bijzondere expositie is 'Bronsgroen & Blauw'.

Opening
De tentoonstelling wordt op vrijdag 4 maart om 19.00 uur in de hal van het Glaspaleis geopend met een speciaal theaterprogramma. Hieraan wordt medewerking verleend door pianist Jesse de Haas; het duo Holland & Polland; de zanger Paul Logister; theaterdirecteur Lex Nelissen en de band Disccover. Kunstmedewerker en journalist Hans op de Coul van L1 Radio en Televisie verzorgt een korte lezing over het werk van Harrie Sevriens. Heerlenaar Rob Dijcks presenteert het programma.

Dichtbundel, cd en dvd
Ter gelegenheid van de expositie van Harrie Sevriens verschijnt tevens de dichtbundel 'Bronsgroen & Blauw' en de cd 'Dichterbij muziek'. Beide zijn vanaf vrijdag 4 maart in het Glaspaleis verkrijgbaar voor elk 6 euro. Het eerste is een bundel nieuwe teksten van Harrie Sevriens, de negentiende in totaal. Op de cd zijn eerdere liedteksten van de dichter Sevriens op muziek gezet door de muzikanten Ivo Rosbeek en Emil Szarkowicz, ook wel bekend als het duo Holland & Polland. Ook de Heerlense singer/songwriter Paul Logister heeft een van Sevriens teksten tot een lied bewerkt. Lex Nelissen, directeur/eigenaar van het vestzaktheater Lexor in Heerlen levert eveneens een bijdrage op deze cd.

Verder is tijdens Bronsgroen & Blauw de videoperformance 'Poëziezo' te zien, een dvd die Harrie Sevriens maakte samen met videokunstenaar Diana Ramaekers. Deze film kan tijdens de duur van de expositie dagelijks en permanent bekeken worden in Het Café in het Glaspaleis. Ramaekers filmde Sevriens vanuit verschillende camerastandpunten bij het voordragen van enkele van zijn gedichten.

'Light verse'
Volgens de neerlandicus/recensent/criticus Ben van Melick schaart Harrie Sevriens zich met zijn werk in de traditie van het light verse : Piet Paaltjens, Levi Weemoedt, Godfried Bomans, Willem Wilmink, Theodoor Holman, Herman Finkers. Het zijn slechts enkele van de tekstdichters die dit literaire genre beoefenden. Ook ziet Van Melick parallellen met de 'realistische' teksten van de Zestigers, waartoe onder anderen Cees Buddingh' en Kees Schippers behoorden. De rake karakteriseringen en spitse aforistische verzen die de romantische literator Sevriens in zijn 19 bundels neerschrijft kennen diverse thema's: de dood, de liefde en de vrouw, de droom, de eenzaamheid, de alcohol: de lach en de traan, kortom het leven zelf dus.

'Bronsgroen & Blauw' in het Glaspaleis te Heerlen toont Harrie Sevriens, geboren en getogen Limburger en - niet onbelangrijk - Heerlenaar in zijn bestaan als schrijver. Een zoekende, rusteloze man - en afgaande op zijn teksten - met een groot en verlangend hart. Die met 'lef' het glas leegt en dat ook nog eens fier op juiste waarde weet te schatten. Die de 'blues' in het leven omarmt en gewapend met pen en bierviltje dagelijks optekent wat zijn laatste dichtregels kunnen zijn.

Van Harrie Sevriens verschenen eerder:

Twee Vingers Schuim Alleenzaam Dodenspoor Samen in m'n Eentje Tussen Doorntjes In Plaats van Kaarten Polderkolder Glimsnikken en Schaterblèren Vida Loca Flessengeluk De Steentjes in mijn Schoen Enkel Naar Geluk Bovenal en Ergens In Vallen en Opstaan Gedroomd als het Ware Zien met een Gniffel Samen Vattend Poëziezo

Exposities in Heerlen:

De Nor (1991, 1992 en 2002); Het Duvelke (2001); Herbergh Bijsmans (2002 en 2004); Theater Lexor (2004); Het Glaspaleis (2005); permanente openbare publicaties in de cafés De Deugniet en Pelt.

Manifestatie Het Glaspaleis 'Bronsgroen & Blauw'; 4 maart t/m 23 mei; Het Glaspaleis, Bongerd Heerlen; gratis toegang. Opening vrijdag 4 maart 19.00 uur.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 0.900 - 23.00 uur, zondag 11.00 -17.00 uur
---
NOOT VOOR DE REDACTIE,