Ingezonden persbericht


Persbericht


1 maart 2005

Oprichting van genootschap gelovigen voor godslastering

Tijdens het symposium Ongelooflijk achterlijk.Tegen het demoniseren van religie pleit Erik Borgman, directeur van het Heijendaal Instituut aan de Radboud Universiteit Nijmegen, voor het regelmatig lasteren van God:

"Anders maken wij onze fantasieën over God onbekritiseerbaar en stellen ze absoluut." "Toen Jessica Durlacher enige tijd geleden serieus voorstelde op de Nederlandse scholen een toewijding aan de vlag in te voeren, wist ik het zeker: meer dan ooit is er behoefte aan een genootschap van gelovigen voor godslastering." "Het gaat in het genootschap om iets anders dan het heilig verklaren van de vrijheid van meningsuiting." "Het is niet onze mening die heilig is, het gaat om wat zich aandient als heilig, als zozeer respect-waardig dat wij ter wille ervan bereid moeten zijn onze eigen goden en die van anderen te lasteren."

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit organiseert dit symposium op 4 maart 2005. van 14.00 - 17.00 uur in en in samenwerking met De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam. Andere sprekers zijn Fouad Laroui, schrijver en docent aan de VU, Marcel Poorthuis, onderzoeker joods-christelijke betrekkingen aan de KTU, en Marjoleine de Vos, schrijver en dichter. Sjoerd de Jong, journalist van NRC Handelsblad, treedt op als discussieleider.

Dit symposium heeft als aanleiding de verachting van religie in het publieke debat. Citaten van opiniemakers zijn een onderdeel van het programma.