Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


Joris Lutz opent nieuw evenement Uit & Actief

Fiets van het Jaar 2005 ook te zien in Jaarbeurs

Het nieuwe evenement Uit & Actief - van vrijdag 4 tot en met zondag 6 maart in de Utrechtse Jaarbeurs - wordt officieel geopend door Joris Lutz.
Hij is een van de drie hoofdrolspelers in het succesvolle toeristisch RTL4-televisieprogramma `Bestemming Nederland´, dat komend voorjaar aan zijn derde seizoen begint. Naast Lutz spelen ook Mariska van Kolck en Stella Gommans een rol in dit programma, dat gemiddeld zo´n 800.000 kijkers per aflevering trekt.
De openingssessie is vrijdagmorgen 4 maart om 9 uur in Media Plaza in het gebouw van de Jaarbeurshallen.

Uit & Actief is een nieuwe driedaagse belevenis waar de actieve consument als het ware zijn vakantie in binnen- of buitenland (eventjes) kan beleven. "Een bezoek aan Uit & Actief wordt daardoor bijzonder, omdat je een dagje uit of de eerste dag van je vakantie gewoon al kunt beleven. Handen uit de mouwen dus en mogelijk met een blaar in je hand naar huis", zo beschrijft U&A-woordvoerder Rien van den Anker.

Een aantal hallen van de Jaarbeurs is omgebouwd tot zes themapleinen, die zich specialiseren op buitensport, het stadsleven (cultuur en uitgaan), plezier & vertier (parken en attracties), het pure genieten (onthaasten aan de kust of in landelijke omgeving), fietsen en wandelen.
De manifestatie richt zich op iedereen die van uitstapjes en uitdagingen houdt. Dat zijn veelal actieve singles en paren, gezinnen met kinderen en jonge senioren. Dat zijn ook mensen die twee keer of nog vaker per jaar op vakantie gaan en die regelmatig lekker weg in eigen land gaan.

Tijdens de openingssessie op vrijdagmorgen 4 maart wordt ook de Fiets van het Jaar 2005 bekend gemaakt. Deze prestigieuze titel wordt ieder jaar door een vakjury toegekend. De winnende fiets is ook te zien op Uit & Actief. De genomineerden zijn:

Batavus X-Light Sport (hybride fiets),

Batavus New Classic (stads/tourfiets),

Gazelle Orange Limited Edition (stadsfiets),

Giant Downtown (city bike) en

Sparta ION M-gear (elektrische fiets).

Die ochtend - vlak voor de opening van Uit & Actief - wordt ook bekend wie de titel Buitensporter van het Jaar en Buitensportproduct van het Jaar krijgt. Deze zijn gekozen door de lezers van het ANWB-buitensporttijdschrift Op Pad. De genomineerden Buitensporter van het Jaar zijn:

* Dick Verschuur en Els Schaap, die een wereldfietstocht van ruim 4 jaar maakten en onderweg veel armoede zagen. Nu fietsen ze een jaar lang in eigen land om geld (inmiddels 50.000 euro) in te zamelen voor kleinschalige onderwijsprojecten in de Derde Wereld.
* Kick Stam, oud-directeur van Philips, die met vervroegd pensioen ging om als 59-jarige de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, te bedwingen. Nu is hij bezig The Seven Summits (de hoogste toppen van de 7 continenten) op zijn naam te zetten.
* Frank van Rijn, Nederlands bekendste wereldfietser, die al meer dan de afstand tussen Vledder en de maan aflegde. Vorig jaar eindigde hij als tweede in deze verkiezing, waarna hij prompt vertrok, fietsend naar Kathmandu, Nepal en vandaar zuidwaarts door onbekend Birma.

Genomineerd voor de titel Op Pad buitensportproduct zijn:
* Markill gasadapter, een vernuftig apparaatje waarmee je een gasbrander met schroefdraad op een (overal gemakkelijk verkrijgbaar) gastankje zonder schroefdraad kunt bevestigen.
* Canon EOS 300D digitale camera. Niet bepaald licht of klein, maar wel compromisloze kwaliteit en snelle scherpstelling.
* MSR Miox waterzuiveringsapparaat. Zuivert onzuiver drinkwater d.m.v. een stroomstoot. Zeer klein en licht (95 gram), gebruiksvriendelijk en eenvoudig schoon te houden.

Uit & Actief wordt georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (Lekker weg in eigen land), de ANWB-bladen Op Pad en Toeractief en VNU Exhibitions Europe (VNU EE). De organisatie werkt nauw samen met de afdeling Fietsen van de RAI Vereniging. Partner is het Veluws Bureau voor Toerisme.

Meer informatie: www.uitenactief.nl