STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Den Haag, 2 maart 2005

Lespakket over kauwgom moet jongeren aanzetten tot ander weggooigedrag

Op vrijdag 4 maart 2005 om 11.00 uur vindt op de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG) de overhandiging plaats van een lespakket over kauwgom van de Stichting Nederland Schoon. Kauwgom is een van de afvalsoorten die veel in het zwerfafval voorkomt. Om dit probleem aan te pakken heeft Nederland Schoon in samenwerking met de Citogroep twee lespakketten ontwikkeld die kauwgom als hoofdthema hebben. Docenten en leerlingen van de NSG hebben deze materialen getest en getoetst in de ontwikkelfase.
Het doel van de lesstof is om kennis, houding en vaardigheden van de leerlingen op dit punt te vergroten om uiteindelijk hun weggooigedrag te verbeteren. Met minder zwerfafval als resultaat. De pakketten zijn tot stand gekomen met medewerking van de branchevereniging van kauwgomfabrikanten, het VBZ.

De lespakketten bestaan uit praktische opdrachten, deeltoetsen en vaardigheidstoetsen voor verschillende vakken in de onderbouw van vmbo en havo/vwo met een overkoepelend thema: kauwgom. Met het materiaal uit het pakket kunnen docenten een vakoverstijgend project uitvoeren. Zo wordt de samenhang tussen de verschillende vakken in de eerste fase van het voortgezet onderwijs duidelijk. Het materiaal toetst behalve op kennis ook inzicht, toepassing en vooral vaardigheden. Het themapakket bevat opdrachten voor de vakken aardrijkskunde, biologie, Engels, kunstvakken, maatschappijleer, mentoraat, nask, Nederlands en techniek. Op 4 maart wordt een aantal toetsen door 30 brugklasleerlingen uitgevoerd.

Het programma op 4 maart 2005 is als volgt:


10.45 uur : ontvangst

11.00 uur : welkom door Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon

11.10 uur : start spel met 30 leerlingen uit de brugklas bestaande uit
3 opdrachten: geheugenspel, kauwgomquiz en een creatieve opdracht
11.30 uur: prijsuitreiking

11.40 uur :persmoment: overhandiging van het lespakket door de heer Van Rumund, Wethouder van Onderwijs van Nijmegen aan de heer Ummels, (functie)

11.50 uur: koffie met taart

12.15 uur :einde

U bent van harte welkom bij de overhandiging van het lespakket over kauwgom aanwezig te zijn. Laat u ons dat dan svp even weten via secretariaat@nederlandschoon.nl
Het adres van Scholengemeenschap Groenewoud is van Cranenborchstraat 7 in Nijmegen, telefoon: 024-3234455.

Na afloop van de bijeenkomst op vrijdag 4 maart plaatsen we een foto op ANP Photo.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 06-53851384 of kijken op de website www.nederlandschoon.nl


02 mrt 05 10:13