Universiteit Twente

Orders inplannen met meer realiteitsbesef

Bij het plannen van een order en het voeren van het onderhandelingsproces over de order, verliezen bedrijven zich vaak in details in plaats van tactische afwegingen te maken. Gevolg: een langere levertijd dan gepland, of een slechte benutting van de resource capaciteit. Dankzij de planningsmethode `resource loading' is de beschikbare capaciteit realistischer in kaart te brengen, zonder dat alle exacte details van een order bekend zijn. Promovendus Gerhard Wullink heeft deze methode versterkt door ook rekening te houden met de onzekerheden in het proces. Hij promoveert op 4 maart aan de faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie.
Beslissingen over orderacceptatie en de eventuele extra capaciteit die daarvoor nodig is -van groot belang voor de winstgevendheid van een bedrijf- worden te vaak met een `operationele bril' genomen, constateert Wullink: "Het bedrijf probeert dan de beslissing te ondersteunen met methoden die veel details vereisen. Die details zijn er vaak nog helemaal niet in dat stadium". Dit geldt vooral in klantordergestuurde productie. Gevolg is volgens Wullink dan vaak dat de `resources' -machines, mankracht, - in een bedrijf slecht worden benut en dat levertijden vaak niet worden gehaald met als gevolg een slechte `overall performance' van het bedrijf.
Vrachtwagentrailers
Resource loading is een planningsmethodiek die dit hoge detailniveau niet nodig heeft. Aan de andere kant kijkt de methode wel naar de specifieke kenmerken van een order, zoals de volgorde die een order doorloopt in het productieproces, levertijdstippen en werkpakketten. De methode leent zich daarom vooral voor klantordergestuurde productiebedrijven: bijvoorbeeld een bedrijf dat vrachtwagentrailers op bestelling maakt en te maken heeft met zeer verschillende orders. In dergelijke productieomgevingen moeten veel ontwerpbeslissingen nog worden genomen op het moment dat de order wordt geaccepteerd. Dit brengt veel onzekerheid over de orderkenmerken met zich mee. Een voorbeeld hiervan is onzekerheid over de grootte van de hiervoor genoemde werkpakketten.
Onzekerheid
Wullink heeft de methode van resource loading uitgebreid door de onzekerheden die in het proces kunnen optreden, en die ook kenmerkend zijn voor klantordergestuurde productie, mee te nemen. Zijn uitbreidingen van bestaande resource loading modellen resulteren in een planningsmethodiek die beter aansluit bij de praktijk. Voor een positionering van resource loading ten opzichte van andere functies in productieplanning en -beheersing stelt hij een hiërarchisch raamwerk voor waarin operationele, strategische en tactische planning een plaats hebben. De relatie die resource loading heeft met andere functie binnen het productieplanning- en beheersingsraamwerk legt hij ook, met in het achterhoofd de onzekerheden die kenmerkend zijn voor klantordergestuurde productie.
Wullink ziet vooral mogelijkheden voor implementatie in Advanced Planning Systems (APS) in sectoren die te maken hebben met complexe planningsproblemen: het is een krachtig hulpmiddel in de risicobeheersing, niet alleen in productiebedrijven, maar ook in de dienstverlening en bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Een maand na zijn promotie zal Wullink aan de slag gaan in het Erasmus MC om zijn kennis over complexe planningproblematiek in de praktijk te brengen in de zorgsector.
Noot voor de pers
Gerhard Wullink (16-3-76, Zwolle) studeerde tot 2000 Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Bij zijn promotie op 4 maart is prof.dr. Aart van Harten promotor.
Een samenvatting is op aanvraag beschikbaar. Het proefschrift `Resource loading under uncertainty' is te bestellen bij Gerhard Wullink (g.wullink@utwente.nl)
Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 03-03-2005 © Universiteit Twente Printversie (opent in een nieuw venster)