Perdu

Programma Perdu: President of the Globe op 4 maart

Vrijdag 4 maart

President of the Globe

Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 6/5 euro
Kloveniersburgwal 86
Reserveren: 020 422 05 42

M.m.v. Elisa Roep, Alec Kopyt, Albert van Veenendaal, Meinrad Kneer, Tobias Klein en Nina Targan Mouravi.

Presidents of the Globe is een muziek-programma rond de teksten van de Russische dichter Velimir Chlebnikov (1885-1922). Het is in thematisch opzicht een vervolg op het succesvolle project Nieuwe Anatomie van DALGOO (2001-2003) dat de teksten van Daniil Charms als uitgangspunt had. De bezetting voor dit programma bestaat uit; Elisa Roep (sopraan), Alec Kopyt (stem, percussie, accordeon), Albert van Veenendaal (geprepareerde piano, sampler), Meinrad Kneer (contrabas) en Tobias Klein (altsax, bas-klarinet, electronica). De teksten zullen worden gezongen en gesproken in het Russisch, het Nederlands en het Duits. Ze zijn ingebed in de composities van Kneer, Veenendaal en Klein. De muziek zal steeds de grensgebieden tussen de kamermuziek, de geïmproviseerde muziek, wereldmuziek en electronische muziek opzoeken. Chlebnikov's werk kenmerkt zich door een tweeledig karakter. Enerzijds heeft hij een fascinatie voor het abstracte, wiskundige, karakter van taal. In zijn gedichten experimenteert hij met die taal door zich te focussen op haar klank. Zo probeert hij haar te ontdoen van de gebruikelijke betekenissen. Anderzijds zijn er in zijn werk ook meer traditioneel Slavische thema's te vinden.

De avond zal worden ingeleid door Nina Targan Mouravi. Zij is naast beeldend kunstenaar en grafisch ontwerpster ook vertaalster van Russische poëzie. Onlangs is haar prachtige bundel Rusland, Lethe, Lorelei uitgekomen waarin een selectie van haar vertalingen van het werk van verschillende Russische dichters staan. Deze bundel is verkrijgbaar via info@azazello.nl of in de betere boekhandel, dus ook bij Perdu..

DE REST VAN DE MAAND BIJ PERDU:

Maandag 7 maart
Nieuwe Maandag
Aanvang 20.30 uur
Toegang: 4,50 euro

Op de Nieuwe Maandag van 7 maart een avond met Libretti, met twee experts op het gebied van theaterteksten en hun muzikaliteit, David Prins en eventueel Javier Lopez Pinon .

Iedere Nieuwe Maandag zal een gerenommeerde toneelschrijver of een andere expert in een nagesprek de gelezen teksten van commentaar voorzien. Dit maal is het de beurt aan David Prins en Javier Lopez Pinon.

Maandag 7 maart zullen op de Nieuwe Maandag de volgende stukken gelezen worden:

Cassandra van Miranda Lakerveld

Viller van Nora van Dam

Acteurs: met o.a. Esther Daems, Karin Breemhaar, Ton Meijer, David Vos en Esmeralda Detmers.
Regie: Eva Bauknecht

Vrijdag 11 maart
Vers van het Mes VII
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

M.m.v. Koen Bauwens, Martijn Benders, Els Moors, en David Lammers. Een avond vol met versgesneden nieuwe aanstormende dichters. Vanavond ook met een versgesneden filmmaker die onlangs de Tiger Club Award (prijs voor de beste korte film) won op het Rotterdams Filmfestival: David Lammers. Zijn prijswinnende film Veere ( verfilming van het gelijknamige gedicht van Hans Groenwegen) zal vanavond vertoond worden. Daarnaast zullen de dichters een eigen poëtica uit de doeken doen en natuurlijk veel poëzie!

Donderdag 17 en vrijdag 18 maart
Leesbaar Nederland- Het Derde Deel
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

M.m.v. Wim Conradi, Saskia Rinsma, PJ Roggeband, Dick Tuinder, Wouter Messchendorp en Jelte van Andel.

Na twee succesvolle shows in het najaar slaat de literair-muzikale variétéband Leesbaar Nederland wederom toe. Met versterking van twee muzikanten timmert Leesbaar Nederland verder aan de weg van ongerijmdheden. Leesbaar Nederland bestaat uit: Wim Conradi, Saskia Rinsma, PJ Roggeband, Dick Tuinder en wordt voor de gelegenheid aangevuld met Wouter Messchendorp & Jelte van Andel van de band Zink. Leesbaar Nederland is tekst, beeld, klank. Plus wat ongekamde dans.

(www.leesbaarnederland.org)

Zondag 20 maart
Café Cossee
Aanvang 15.00 uur
Toegang 3 euro

M.m.v. Jan van Mersbergen, Rascha Peper, Victor Schiferli en Ed Boekee.

Uitgeverij Cossee en Stichting Perdu organiseren elke derde zondag van de maand café Cossee. In een aangename zondagmiddagsfeer lezen bekende schrijvers voor uit nog ongepubliceerd werk. Musici musiceren. Nieuw talent treedt voor het voetlicht. Deze zondag zullen Jan van Mersbergen, Rascha Peper en Victor Schiferli voorlezen uit nog ongepubliceerd werk.

De muziek wordt verzorgd door Ed Boekee.

Vrijdag 25 maart
Er was eens...
Een avond over sprookjes
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

2005 is uitgeroepen tot het Hans Christian Andersen-jaar. Als ode aan deze schrijver organiseert Perdu een avond over sprookjes. Vragen die deze vrijdagavond aan bod komen: welke schrijvers schrijven hedendaagse sprookjes en welke vallen terug op oude vertelsels? Wat zijn de terugkerende elementen in sprookjes en waar valt mee te variëren? De programmering is nog niet bekend. Houdt de website www.perdu.nl in de gaten voor de meest actuele invulling.