Gemeente Hilversum

De heer 't Hoen in Gulden Boek
Op vrijdag 4 maart viert de gemeente Hilversum zijn verjaardag. Ieder jaar worden op die dag zeer verdienstelijke inwoners of inwoonsters ingeschreven in het Gulden Boek. Dit jaar valt deze eer te beurt aan de heer H. 't Hoen (Herman).

De heer 't Hoen werd op 22 november 1935 geboren te 's-Gravenhage. Na de middelbare schoolopleiding begon hier zijn werkzame leven en volgde hij met succes de studie voor accountancy. In 1970 trad hij als accountant in dienst bij de Gemeentelijke Accountantsdienst te Hilversum en in 1981 volgde zijn benoeming tot directeur van deze dienst. Hij werd als persoon en diensthoofd zeer gewaardeerd. Ook in landelijk verband heeft hij op zijn vakgebied belangrijke bijdragen geleverd en viel hij op door zijn tact en communicatieve vaardigheden.

Sinds 1972 heeft de heer 't Hoen veel vrijwilligerstaken vervuld binnen de protestantse kerken te Hilversum. Zo was hij onder meer sectieouderling, ouderlingkerkvoogd en voorzitter van de kerkenraad van de Torenlaanwijkgemeente.
Als lid van een kleine commissie die begin jaren negentig werd belast met het maken van een analyse van de gevolgen van de teruggang zowel in ledental als ook in financiën, heeft hij belangrijke aanzetten gegeven voor de gezamenlijke toekomst van de protestantse kerken in Hilversum. Dit heeft mede geleid tot het afstoten van vier en de bouw van twee nieuwe kerkgebouwen. Sinds januari 1996 heeft hij als voorzitter op krachtige wijze leiding gegeven aan het Samen op Weg proces in Hilversum. Hierbij was hij door goed analytisch vermogen, tact en communicatieve vaardigheden steeds in staat de verschillen in opvattingen te overbruggen. Dit mondde in 2004 uit in de totstandkoming van de Protestantse gemeente te Hilversum. Hij heeft daarin een zeer belangrijke rol gespeeld. Mede door zijn democratische vaardigheden en zijn integriteit hebben ook diegenen die erg veel moeite hadden met deze fusie er uiteindelijk mee ingestemd. De enorme energie die hij ook nog heeft gestoken in de materiële afhandeling dwingt alom bewondering af.

Naast de vele werkzaamheden voor de kerk was de heer 't Hoen geheel belangeloos betrokken bij het Omroepmuseum. Van 1993 tot de fusie van het museum met diverse verwante organisaties in 1997 was hij verantwoordelijk voor de financiële administratie en stond hij het bestuur en de directeur met raad een daad bij. Nog steeds is hij betrokken bij het museum maar nu via 'Vrienden en Aether'.

Kenmerkend voor de heer 't Hoen zowel in zijn beroep als binnen de kerk en het museum, is de onvoorwaardelijke overgave aan de hem toegedachte taak en de zeer volledige en consequente uitvoering daarvan, gecombineerd met een zeer grote mate van integriteit.

Als dank voor zijn waardevolle inzet eert het gemeentebestuur hem door bijschrijving in het Gulden Boek.