Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn voorhoedegemeente dienstverlening

Vandaag is bekend gemaakt dat Apeldoorn zich één van de 13 voorhoedegemeenten mag noemen. Het fenomeen voorhoedegemeente is in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten om een testgroep te hebben voor pilots en experimenten in het kader van het Programma Andere Overheid. 48 Gemeenten hebben zich opgegeven voor deze rol. Om in aanmerking te komen voor een benoeming moet de gemeente een actieve rol hebben gespeeld op het gebied van innovatie rond de dienstverlening.

De wethouder voor dienstverlening Fokko Spoelstra is trots op de benoeming: Het predikaat voorhoedegemeente moet je verdienen door actief bezig te zijn met het verbeteren van je dienstverlening. We hebben de afgelopen tijd tal van experimenten gedaan op dat vlak. We hebben meegedaan aan de proef voor biometrie, we hebben de paspomaat uitgeprobeerd, we zijn in staat om uittreksels uit de bevolkingsadministratie via internet beschikbaar te stellen en te laten betalen. Ik beschouw dit ook als een impuls voor de Publieksdienst die we aan het inrichten zijn.

De status van voorhoedegemeente brengt de plicht met zich mee om per jaar minimaal twee projecten te organiseren om de dienstverlening te verbeteren. Het eerste project dat de gemeente Apeldoorn gaat starten is het toegankelijk maken van plaatselijke regelgeving via internet. Dit project vloeit voort uit het programma Andere overheid waarin het kabinet aan de Tweede Kamer heeft toegezegd dat eind 2007 alle basisinformatie van de democratische rechtsstaat in onderlinge samenhang via het internet raadpleegbaar zal zijn. Wet- en regelgeving vormen een belangrijk onderdeel van die basisinformatie. De wettenbank op rijksniveau (www.wetten.overheid.nl) is inmiddels gemeengoed. Nu is het de bedoeling dat ook alle regelgeving van lokale overheden beschikbaar komt. Gemeente Apeldoorn is één van de proefgemeenten die hiermee aan de slag gaat.

De motivatie voor de keuze van Apeldoorn als voorhoedegemeente staat in het juryrapport dat vanaf vrijdag 4 maart wordt gepubliceerd op de website van Egem: www.egem.nl.

Voor het laatst bijgewerkt op: 4-mrt-2005 08:25