Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


4 maart 2005


Onderwerp: Politie neemt onderzoek Jacqueline Ruesink ter hand.


Op zondag 22 juli 1990 omstreeks 07.10 uur wordt de 15-jarige Jacqueline Ruesink uit het Achterhoekse Dinxperlo zwaar gewond, in kritieke toestand in een maïsveld aan het Kerkpad in haar woonplaats gevonden. Het destijds ingestelde onderzoek leidt niet tot de aanhouding van de verdachte(n).
In het kader van het landelijk beleid om zogenaamde old-cases te onderzoeken is het onderzoek door de politie Noord- en Oost-Gelderland opnieuw ter hand genomen.


Op zondag 22 juli 1990, omstreeks 00.20 uur verlaat Jacqueline discotheek Roquetas aan de Heelweg in Dinxperlo. Zij rijdt op de fiets via het dorp richting haar huis in het buurtschap de Heurne. Wanneer zij niet op de afgesproken tijd thuis is gaan haar ouders haar zoeken. In de vroege ochtend wordt de politie gebeld en ook zij kijken uit naar het meisje.


Die ochtend, even na 07.00 uur wordt het meisje zwaar gewond gevonden in een maïsveld aan het Kerkpad. Met zeer ernstig hoofdletsel wordt zij in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen.
Het slachtoffer, zo blijkt na enige tijd, is dusdanig gewond geraakt dat zij blijvend hersenletsel heeft opgelopen.


De toenmalige Rijkspolitie roept een Recherche Team van zo'n 25 man op. De mobiele eenheid onderzoekt met manschappen de omgeving van het Kerkpad. Er wordt niets gevonden dat in verband met dit misdrijf kan worden gebracht.


Na maanden van intensief speurwerk, waarbij de Nederlandse en Duitse media een belangrijke bijdrage leveren zijn er geen aanknopingspunten meer in het onderzoek. Het Recherche Team wordt opgeheven.


Inmiddels zijn de Rijks- en gemeentepolitie samengevoegd en komt Dinxperlo bij de politieregio Noord- en Oost-Gelderland. Een rechercheteam van deze regio heeft onlangs, in het kader van de aanpak "old cases", in overleg met het Openbaar Ministerie in Zutphen, het onderzoek opnieuw ter hand genomen. Het slachtoffer en haar familie zijn hierover inmiddels geïnformeerd.


De politie wil in verband met het onderzoek vooral in contact komen met mensen die wetenschap dragen van wat er op die bewuste 22 juli 1990 op het Kerkpad is gebeurd. Mogelijk zijn er mensen die om welke reden dan ook, geen of een onvolledige verklaring hebben afgelegd.


U kunt op drie manieren in contact komen met het Nederlandse rechercheteam. U kunt contact opnemen via de gratis getuigenlijn van de politie in de Achterhoek. Het telefoonnummer is 0800 - 0233394. Ook kan men bellen met het algemene telefoonnummer van de politie 0900- 8844 of met het Meldpunt Meld misdaad Anoniem. Dat telefoonnummer is 0800- 7000.


Aangezien er in de Duitse pers destijds ook veel aandacht voor het misdrijf was, vindt er ook berichtgeving over de grens plaats. Wil men in Duitsland tips geven, dan kan men bij de politie Borken terecht (02861 - 9000) en ook hier is men op de hoogte van het opgestarte onderzoek.


Destijds had de hoofdofficier van het Arrondissement Arnhem een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd, die zou leiden naar de aanhouding van de verdachte(n) van dit misdrijf.
Deze beloning, omgerekend in euro's is nog steeds beschikbaar.


Einde bericht


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --