Gemeente Goes

Persbericht

Nieuwe handhavingsstrategie brandveiligheid

Uit rapportages van de brandweer blijkt dat nog te vaak brandveiligheidsovertredingen worden begaan. Deze overtredingen variëren van het afsluiten van nooduitgangen, het niet onderhouden van de brandbeveiligingsinstallaties, het toepassen van brandgevaarlijke versiering tot het overschrijden van het maximaal aantal toegestane personen. En soms is er dan ook sprake van een onveilige situatie waarin mensen verblijven. De eigenaar, gebruiker of vergunninghouder is primair eindverantwoordelijk voor de brandveiligheid en alle gevolgen van het niet voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften.

De zorg voor de brandveiligheid, waaronder o.a. wordt verstaan het toetsen van bouwaanvragen, het toetsen van evenementen en het verlenen en controleren van gebruiksvergunningen, is de verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders. Het college heeft naar aanleiding van de rapportages van de brandweer besloten om de handhaving van brandveiligheidsovertredingen aan te scherpen. Met de nieuwe handhavingsstrategie zal het optreden afgestemd worden op de eigen verantwoordelijkheid van de vergunninghouder en de urgentie van de overtreding. Zo zullen levensbedreigende situaties direct beëindigd worden en bedreigende situaties, afhankelijk van een aantal criteria, zo snel mogelijk beëindigd worden. Tegen het herhalen van overtredingen of de overtreding op zijn beloop laten zal hard worden opgetreden. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie van Justitie om bij grove overtredingen naast de bestuursrechtelijke handhaving ook de strafrechtelijke handhaving te starten.

Het vastgestelde Gemeentelijk controle en handhavingbeleid brandveiligheid in Goes is te vinden en downloaden op de website van de Brandweer Goes
www.brandweergoes.nl

Met deze koerswijziging tracht het college zorg te dragen voor een brandveilige leefomgeving voor zijn burgers. Deze hardere aanpak zal niemand treffen die op een juiste wijze vorm geeft aan het aspect brandveiligheid, actief meewerkend en bereidwillig is, maar alleen diegene die de brandveiligheid ten koste van anderen frustreert.