Ministerie van Buitenlandse Zaken

binnen ontwikkelingsbudget

Meer ruimte voor vrede en veiligheid binnen ontwikkelingsbudget

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht, 04 maart 2005


Tijdens de 43^e bijeenkomst van de OESO-ontwikkelingscommissie hebben de rijke landen besloten een drietal vredes- en veiligheidsonderwerpen toe te voegen aan de lijst van activiteiten die uit ontwikkelingsgelden gefinancierd mogen worden (DAC-criteria). Het gaat om hervorming van de veiligheidssector, om activiteiten gericht op vredesopbouw, conflictpreventie en het voorkomen van conflicten en om het beheersen, voorkomen en verminderen van de verspreiding van lichte en kleine wapens.

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking is blij met dit resultaat. De internationale donorgemeenschap maakt hiermee duidelijk dat vrede en veiligheid onlosmakelijk verbonden zijn met ontwikkeling. Investeren in wegen, scholen en ziekenhuizen is zinloos als deze morgen door oorlog weer verwoest kunnen zijn, licht Van Ardenne toe.

De ruimere definitie van wat internationaal zuivere ontwikkelingshulp wordt genoemd (ODA) betekent dat de minister voor ontwikkelingssamenwerking vanaf nu werk kan maken van hervorming van de veiligheidssector. Daarbij valt te denken aan ondersteuning bij het opstellen van een defensiebegroting in landen na een conflict, of het helpen maken van wet- en regelgeving voor een transparante aankoop van defensiemateriaal.

Ook kunnen de rijke landen nu helpen met vredesopbouw, en activiteiten ondersteunen die conflicten voorkomen of helpen oplossen. Zoals een workshop voor militairen en burgerdiensten uit landen na een conflict over hoe ze de grensoverschrijdende handel weer in goede banen kunnen leiden. Onder het beheersen, voorkomen en verminderen van de verspreiding van lichte en kleine wapens valt ook het inzamelen en vernietigen van deze wapens. Voorwaarde is dan wel dat dit gebeurt door burgerdiensten of militairen met een VN-mandaat.