Den Haag, 4 maart 2005

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over kankerverwekkende medicijnen

1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in Medisch Contact d.d. 4 maart, waarin gemeld wordt dat eczeemmedicijnen mogelijk kankerverwekend kunnen zijn?

2. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen over het voorschrijven van hormoonvrije geneesmiddelen voor constitutioneel eczeem in plaats van tacrolimus en pimecrolimus?2

3. Bent u op de hoogte van de waarschuwing die de Amerikaanse FDA heeft doen uitgaan over het gebruik van de niet-steroïde medicijnen Tacrolimus en Pimecrolimus, waarbij patiënten moeten worden geattendeerd op het toenemen van bepaalde vormen van kanker?

4. Wat betekent deze waarschuwing voor het voorschrijfgedrag van artsen hier in Nederland?

5. Is de veiligheid van deze medicijnen voldoende gewaarborgd? Zo ja, kunt u precies aangeven op welke wijze deze medicijnen zijn getest?

6. Bent u nog steeds van mening dat, gezien de beperkte ervaring met tacrolimus en pimecrolimus, het te vroeg is om te stellen of er risico s verbonden zijn aan het gebruik van deze nieuwe middelen? Zo ja, wat vindt u van de nieuwe feiten die door de Amerikaanse FDA aan het licht zijn gebracht, namelijk dat inmiddels 30 gevallen van kanker zijn gerapporteerd, op een totaal van meer dan 15 miljoen recepten?

7. Bent u bereid op basis van deze waarschuwing een soortgelijke waarschuwing ook

hier in Nederland te doen uitgaan?

* Medisch Contact 4 maart jl., * Schriftelijke vragen Buijs en Arib 1104