Den Haag, 4 maart 2005

Vragen van de leden Kalsbeek (PvdA) en Griffith (VVD) aan de minister van Justitie

over extra plaatsen in justitiële jeugdinrichtingen voor jeugdige veelplegers

* Kent u het krantenbericht Veel plaatsen veelplegers ongebruikt (1)?

* Kunt u bevestigen dat de extra plaatsen in justitiële jeugdinrichtingen voor jeugdige veelplegers, waarvan in het artikel sprake is, plaatsen zijn die op grond van het amendement-Kalsbeek/Griffith (2) beschikbaar zijn gesteld?

* Vindt u het acceptabel dat van de 33 beschikbare plaatsen er op dit moment slechts negen zijn bezet?

* Deelt u de mening dat de leegstand grotendeels te verklaren is uit het feit dat alle 33 plaatsen buiten de Randstad zijn gesitueerd in Eefde, Nijmegen en Cadier en Keer-, terwijl het gros van de veelplegers in de Randstad woont?

* Is het u bekend dat de extra plaatsen, blijkens de toelichting van het amendement, expliciet bedoeld waren om in de behoefte van de grootste gemeenten te voorzien ?

* Waarom is het amendement op dit punt op een onjuiste manier uitgevoerd en waarom is de Kamer hierover niet geïnformeerd?

* Is het waar dat de betrokken instanties in de regio van de justitiële jeugdinrichting in Nijmegen niet zijn geïnformeerd over de extra plaatsen? Is dat in Eefde en Cadier en Keer wel gebeurd? Ligt het, gezien het programma dat de jongeren onder begeleiding buiten de justitiële jeugdinrichtingen volgen, niet juist voor de hand dat de betrokken instanties worden geïnformeerd en worden voorbereid op hun mogelijke taken? Kunt u toezeggen dat dit alsnog zo snel mogelijk gebeurt?

* Waarom is de vraag of de nog te realiseren overige 17 plaatsen wel in de Randstad worden gesitueerd, blijkens het krantenartikel nog in beraad ? Waaruit bestaat dat beraad? Kunt u toezeggen dat deze plaatsen wel, zoals het amendement beoogt, in de buurt van de grootste steden worden gerealiseerd? Zo nee, waarom niet? Wanneer worden deze plaatsen gerealiseerd?

* Kunt u toezeggen dat de 33 buiten de Randstad gerealiseerde plekken, of ten minste de 24 onbenutte plaatsen, alsnog in de buurt van de grootste steden worden gerealiseerd? Wanneer worden deze plaatsen gerealiseerd?

* Kunt u toezeggen dat, in afwachting van de alsnog in de buurt van de grootste steden te realiseren plaatsen, de 24 onbenutte plaatsen zo snel mogelijk worden ingevuld, desnoods via een aangepast programma voor jeugdigen uit de Randstad? Zo neen, waarom niet?

* Hoe verhoudt het feit dat de extra plaatsen niet in de buurt van de grootste steden zijn gerealiseerd, zich tot de afspraken die blijkens de begroting 2005 met de vier grote steden zijn gemaakt over het voorkeursrecht op plaatsing in de jeugdinrichtingen voor jeugdige veelplegers? (3) Waaruit bestaan deze afspraken? Kan de Kamer hierover de beschikking krijgen?

(1) Trouw, 1 maart 2005

(2) 29200-VI, nr. 41.

(3) 29800-VI, nr. 2, p. 85.