Gemeente Breda

Gemeente organiseert ontwerpwedstrijd voor basisscholen


Afvalservice, de afvalspecialist van de gemeente Breda, organiseert in de maand maart een ontwerpwedstrijd onder alle basisscholen in Breda.

De ruim veertienduizend leerlingen kunnen een ontwerp voor één van de nieuwe kunstvuilniswagens maken. Afvalservice brengt het winnende ontwerp aan op een nieuwe vuilniswagen.

Begin maart bezorgt Afvalservice op alle Bredase basisscholen een pakket kleurplaten. Daarop kunnen de leerlingen hun eigen kunstvuilniswagen ontwerpen. Een deskundige jury met daarin een aantal medewerkers van Afvalservice en onder voorzitterschap van wethouder A. Arbouw beoordeelt alle ingezonden ontwerpen. De winnaar wordt eind mei bekendgemaakt. Het winnende ontwerp siert de komende jaren een van de vuilniswagens van Afvalservice.

Kunstvuilniswagens
Afvalservice heeft een aantal jaar geleden een project gedaan samen met de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost uit Breda. Studenten van de kunstacademie hebben tijdens een werkweek ontwerpen voor onze vuilniswagens gemaakt. Inmiddels is ongeveer de helft van het wagenpark voorzien van kunstuitingen.

Lespakket basisonderwijs Sinds een jaar heeft Afvalservice ook een educatief project voor het basisonderwijs: Troep. Samen met de afdeling Natuur en Milieu Educatie zijn twee unieke lespakketten ontwikkeld. Het pakket Troep' is bestemd voor de onderbouw (groep 1 t/m 4). Troep²' richt zich op de bovenbouw (groep 5 t/m 8). Alle basisscholen in Breda kunnen dit pakket gratis aanvragen. Onder het motto jong geleerd, oud gedaan wil Afvalservice de kinderen leren dat het belangrijk, maar ook heel gemakkelijk is om afval te scheiden.

Bouwpakket
Troep is eigenlijk een bouwpakket. Leerkrachten kunnen naar keuze een half uur aan het project besteden. Het is echter ook mogelijk het geheel uit te breiden tot een complete werkweek voor de hele school. Op die manier kunnen scholen het programma opbouwen op een manier die past binnen de werkwijze van de school. De verrijking van de lesstof vervangt delen uit de lesmethodes die op scholen worden gebruikt. Spelenderwijs leren de leerlingen over zaken als de kringloop, hergebruik en over de manier waarop afval wordt ingezameld en verwerkt.

Breda, 3 maart 2005