Gemeente Enschede

Enschede voorhoedegemeente op het gebied van dienstverlening

vrijdag 04-03-2005

De komende drie jaar gaat de gemeente Enschede met nog 25 andere gemeenten samen aan de slag met pilots en onderzoeken om de prestaties op het gebied van Transparantie, Dienstverlening en Innovatie van bedrijfsprocessen te verbeteren. Deze activiteiten moeten leiden tot generieke toepassingen, zodat ook andere gemeenten van de opgedane kennis en ervaring gebruik kunnen maken.

Het initiatief voor deze club van voorhoedegemeenten komt van de EGEM (www.EGEM.nl). Het project Voorhoedegemeenten is onderdeel van de uitvoering van de eerste actielijn van het Programma Andere Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Bij het project Voorhoedegemeenten zijn het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en EGEM betrokken.

3 maart zijn de geselecteerde gemeenten in Utrecht voor het eerst bij elkaar gekomen, in april volgt een tweede bijeenkomst waarin de verschillende pilots bekend zullen worden gemaakt. In de tussentijd worden de mogelijkheden voor projecten onderzocht.

Enschede heeft gekozen voor een sterke nadruk op de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Al vanaf midden jaren negentig is een ontwikkeling in gang gezet waarbij in de verschillende stadsdelen servicecentra zijn opgericht waarin de gemeente met tal van andere maatschappelijke organisaties samenwerkt om aan klanten, diensten en producten te leveren. De verbetering van de dienstverlening vraagt dat je 'het huis op orde' hebt. Of de burger nu telefonisch, fysiek, per post of digitaal zijn boodschap komt doen, het resultaat moet hetzelfde zijn.

Dat de verbetering van de dienstverlening in belangrijke mate ondersteund zou kunnen worden door het toevoegen van een digitale component werd vroegtijdig onderkend. Enschede staat landelijk bekend op het gebied van digitale dienstverlening. In 2004 werd het Digitaal Loket van de gemeente ruim 195.000 keer bezocht. Ook werd de nieuwe functionaliteit Mijn Loket toegevoegd, waarmee Enschede de eerste gemeente was die aangesloten werd op het landelijke identificatiesysteem DigiD (http://www.digid.nl/). Mijn Loket kan aangevraagd worden via het digitaal loket van de gemeente Enschede. Het Digitaal Loket van de gemeente Enschede is te bereiken via de gemeentelijke website www.enschede.nl


---