Gemeente Breda

Breda bereidt positieve impuls aan stedelijke economie voor

De gemeente Breda gaat een concreet actieprogramma opstellen om de stedelijke economie te versterken en de specifieke kansen voor Breda optimaal te benutten. In dit kader heeft wethouder Adank van Economische Zaken de OntwikkelingsDienst opdracht gegeven om op korte termijn een economische impulsnota uit te werken.

Onderzoeken als de Economische Barometer tonen aan dat voortgaande economische voorspoed voor Breda niet meer zo vanzelfsprekend is als de afgelopen decennia. Ook de trend, dat industriële bedrijven hun productieproces verplaatsen naar het buitenland tekent zich hier in stad en regio af. Anderzijds krijgt Breda ook belangrijke kansen voor groei aangeboden, zoals de internationalisering van de Europese economie, de aansluiting van Breda op het HSL-netwerk en daardoor de ontwikkeling van Via Breda en de mogelijkheden op het gebied van kennis en innovatie. In dat laatste opzicht zijn de ontwikkeling van Triple O en de plannen voor Digitpark sprekende Bredase voorbeelden.

De impulsnota heeft tot doel om een strategie te ontwikkelen die de economie in Breda krachtig stimuleert. Vooral door in te springen op toekomstige ontwikkelingen en gebruik te maken van de specifieke kwaliteiten van de stad, zoals de centrale ligging in de Benelux, en het aantrekkelijke woon- en leefklimaat en het hoge opleidingsniveau. Maar ook door in te zetten op kansrijke sectoren. Zo vormen logistiek en toerisme twee belangrijke kanskaarten voor de economische ontwikkeling van de stad.

Op basis van de economische impulsnota, die binnen drie maanden zal zijn afgerond, wordt een concreet uitvoeringsprogramma gedefinieerd dat direct daarna van start zal gaan. Voor het opstellen van de impulsnota is Bureau Stedelijke Planning BV uit Gouda om advies gevraagd.

Breda, 3 maart 2005