Gemeente Harderwijk

4/3/2005

Voordelige rijvaardigheidstest voor ouderen

4-3-2005

Speciale en voordelige aanbieding voor iedere automobilist(e) van 50 jaar en ouder: laat uw rijvaardigheid testen voor slechts één tientje. Een deskundige beoordeelt uw rijgedrag in het verkeer. De ritten worden afgenomen door (ex-)rij-instructeurs en -examinatoren, die hiervoor een speciale opleiding hebben gehad. De rijvaardigheidsrit is vrijblijvend. Het enige doel is een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid van uzelf, uw passagiers en andere weggebruikers. Door een flinke subsidie van de gemeente Harderwijk kost de test u bijna niets. Maar om te profiteren moet u zich wel snel aanmelden. De ritten zijn in april.

Als oudere autobestuurder bent u waarschijnlijk geroutineerd en heeft u veel ervaring. In de loop der jaren heeft u waarschijnlijk ook een beetje een eigen rijstijl ontwikkeld waardoor u al vele jaren kan meekomen in het verkeer. Maar het verkeer is in de loop van de jaren wel veranderd. Niet alleen is het veel drukker dan ooit tevoren, ook zijn enkele jaren de voorrangsregels veranderd en zijn veel kruispunten omgebouwd tot rotondes en daardoor soms veel ingewikkelder geworden. Ook hebben de mensen veel meer haast gekregen en zijn zij jachtiger, soms ook agressiever geworden.
Daarom geldt nu meer dan ooit: deelnemen aan het verkeer is opletten op het wegverloop, voorliggers in de gaten houden, registreren van borden en verkeerslichten, en reageren op het (afwijkend) gedrag van anderen. Kortom: achter het stuur zitten vraagt nogal wat concentratie.

Volkomen normaal
Zelf bent trouwens eveneens veranderd. Een van de rijsinstructeurs zegt daarover: Al ben je nog zo vitaal, ongemerkt gaat je reactiesnelheid achteruit. Dat is volkomen normaal, dat brengt de leeftijd met zich mee. Daar hoef j beslist niet wakker van te liggen. Maar we moeten ons wel realiseren dat het in het verkeer gaat om zaken als bijvoorbeeld concentratie, reactie, zicht en horen. Hoe is dat bij u, nu u vijftig of misschien wel 75 jaar oud bent?

Daar kunt u achter komen door u aan te melden voor de rijvaardigheidsrit, een landelijk initiatief van de ANWB, de BOVAG en 3VO. Voor Harderwijk en Hierden worden deze zogeheten BROEM-dagen ( Breed Overleg Ouderen En Mobiliteit) gehouden op 14 en 15 april. In een ontspannen sfeer kunt u uzelf laten testen door deskundige ritadviseurs die daartoe een speciale opleiding hebben ontvangen. De test vindt plaats op geheel vrijwillige basis. Deelname heeft dus beslist geen gevolgen voor uw rijbewijs. Het gaat niet om een herexamen, maar u krijgt waardevolle adviezen en handige tips om nog veiliger aan het verkeer deel te nemen. Daar kunt u uw voordeel mee doen. Bovendien krijgt u na deelname een certificaat van deelname en een handig naslagwerk over de verkeersregels en de nieuwe verkeersborden.

Om op 14 of 15 april te kunnen deelnemen aan een rijvaardigheidsrit kunt u zich vanaf nu aanmelden. Vol is vol. Voor de rit betaalt u zelf slechts 10,- , de rest bekostigt de gemeente Harderwijk. U kunt zich opgeven met een briefje naar 3VO, p/a Rijschool De Hoop, ir.P. Calandstraat 13, 3841 KA Harderwijk. U mag ook bellen: tel. 429 339.
---

gemeente harderwijk © gemeente harderwijk 2001