Landstede Open Huis


Landstede Kinderopvang Ommen naar boerderij

Kinderen van de naschoolse opvang van Landstede in Ommen gaan vanaf 3 maart elke week een middag naar een boerderij in de omgeving. Ze maken op die manier kennis met het leven en werken op een boerderij.

Een vaste groep kinderen van acht tot elf jaar bezoekt de boerderij van Ina en Han Jansen (tussen Ommen en Witharen) gedurende vier maanden. Koeien, varkens, een hond, drie katten, kippen, konijnen en cavias: allerlei dieren lopen in en rond de boerderij.

De kinderen gaan van alles doen tijdens de boerderijmiddagen. Helpen bij de koeien op de boerderij bijvoorbeeld, maar ze kunnen ook aan de slag met een groentetuin. Bij slecht weer is er genoeg ruimte in de boerderij om ze te vermaken. We doen om te beginnen mee met het project omdat we het zelf leuk vinden, zegt boerin Ina Jansen. En we laten kinderen graag kennismaken met het leven op de boerderij. Dat ze zien waar ons voedsel vandaan komt, hoe
Stimuland
Het plan van Landstede maakt onderdeel uit van een aantal projecten van de provincie Overijssel, die voorzieningen (zoals kinderopvang) op boerderijen in het buitengebied moeten stimuleren. De provincie werkt hiervoor ook samen met LTO Noord Advies.

Dit project in Ommen is het eerste in Overijssel voor naschoolse opvang. In Geesteren is wel al een kinderdagopvang op een boerderij. Stichting Stimuland, een initiatief van LTO Noord Advies en de provincie, heeft als doelstelling het stimuleren van duurzame land- en tuinbouw en het versterken van de plattelandseconomie op een leefbaar Overijssels platteland. Kinderopvang op de boerderij past uitstekend bij die doelstelling.