Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

04-03-2005

Beijerinck Premie 2005 voor viroloog Maaike Ressing

De Beijerinck Premie (50.000 euro) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wordt vandaag uitgereikt aan viroloog Maaike Ressing (36) verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij krijgt de prijs voor haar originele werk op het gebied van de immunologie van virale infecties.

Dr. M.E. Ressing studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1998 op onderzoek naar cellulaire immuniteit tegen virussen die betrokken zijn bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Ressing werkte als postdoc bij het RIVM, en is vanaf 1999 verbonden aan de Afdeling medische microbiologie van het LUMC.

Na haar promotieonderzoek heeft Ressing haar aandacht verlegd naar het Epstein-Barr Virus, een herpesvirus waarmee ongeveer 90 procent van de volwassenen is geïnfecteerd. Bij infectie kan dit virus koorts, keelpijn en opgezette lymfklieren veroorzaken; in uitzonderlijke gevallen veroorzaakt het virus kanker en andere ernstige ziekten. Net als bij andere herpesvirussen blijft een individu levenslang geïnfecteerd met het Epstein-Barr Virus ondanks een heel goede afweerreactie. Maaike Ressing onderzoekt op welke manieren het Epstein-Barr Virus het menselijk immuunsysteem weet te ontwijken. Inzicht in die vaak heel ingenieuze interacties tussen een virus en het immuunsysteem leidt tot een beter begrip van het ontstaan van ziekten, en kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe antivirale therapieën.

Ressing heeft er, aldus de KNAW, voor gezorgd dat de onderzoekslijn op dit gebied bij het LUMC tot bloei is gekomen. Haar recente onderzoek waarbij zij gebruikmaakt van een nieuwe techniek om cellen die door het Epstein-Barr Virus zijn geïnfecteerd te selecteren, is veelbelovend, en zal tot nieuwe wegen in het onderzoek naar de immunologie van virale infecties leiden.
Artikelen van Ressing verschenen onder meer in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) en in The Journal of Virology.

De Beijerinck Premie is een jaarlijkse prijs van het M.W. Beijerinck Virologie Fonds. De premie is bestemd voor een excellente postdoc onderzoeker die aan een universiteit of onderzoeksinstituut in Nederland virologisch onderzoek doet. De premie is vrij te besteden voor onderzoek. Ook kunnen met de gelden werkbezoeken e.d. worden afgelegd.

De Beijerinck Premie wordt uitgereikt tijdens het Dutch Annual Virology Symposium, dat op vrijdag 4 maart 2005 wordt gehouden in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW. Om 16.00 uur houdt Frank Miedema, hoogleraar immunologie aan de Universiteit Utrecht en lid van de jury, de laudatio. Daarna houdt Maaike Ressing een voordracht over haar werk.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl