Gemeente Ferwerderadiel

G4 gemeenten gekozen in voorhoede project digitale dienstverlening

De gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel zijn als enige Friese gemeenten verkozen voor het project Voorhoedegemeenten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG.

De Voorhoedegemeenten gaan de komende 3 jaar als ontwikkel- en testgroep fungeren voor onderzoek en projecten rond digitale dienstverlening en innovatie van bedrijfsprocessen. Het project, dat onderdeel is van het actieprogramma andere overheid van minister De Graaf, beoogt onder meer dienstverlening aan burgers te verbeteren door slimmere toepassing van ICT. Zo moet het mogelijk worden om straks vanuit huis via de eigen PC een vergunning aan te vragen, een uittreksel uit het geboorteregister te verkrijgen of informatie op te vragen over bestemmingsplannen. Ook betalingen (voor vergunningen e.d.) moeten straks vanuit huis geregeld kunnen worden.

Deelname in het EGEM project betekent voor deze vier gemeenten een stevige impuls voor de samenwerking van deze gemeenten op het gebied van dienstverlening en ICT.

"De vier gemeenten zetten hiermee en volgende stap in de samenwerking" aldus wethouder Pen van de gemeente Menaldumadeel, die als bestuurlijk trekker optreedt. Hij onderstreept dat het project vooral gericht moet zijn op de burger: "waar het om gaat is hoe we met gebruik van ICT onze dienstverlening slimmer en als het even kan ook goedkoper organiseren. Het project voorhoedegemeenten daagt onze vier gemeenten uit om daarmee aan de slag te gaan".

Donderdagmiddag 3 maart werd tijdens een symposium in Utrecht bekend gemaakt welke 13 gemeenten tot de voorhoedegemeente gaan behoren. Andere deelnemende gemeenten zijn o.a. Apeldoorn, Assen, Den Haag, Dordrecht, Helmond en Rotterdam. In de categorie gemeenten tot 15.000 inwoners is het cluster G4-gemeenten de enige deelnemer.

EGEM heeft 50 aanmeldingen gekregen van gemeenten die graag willen fungeren als Voorhoedegemeente.

Gemeenten die tot de voorhoede gaan behoren krijgen vanuit het Ministerie en VNG ondersteuning bij ontwikkeling van digitale diensten. Daar tegenover staat dat zij bereid zijn om de opgedane kennis weer met anderen te delen. De samenwerking op het gebied van ICT-toepassingen maakt deel uit van een breder plan van aanpak gericht op verdere intensivering tussen de G4-gemeenten.