FNV

Beter reïntegratiebeleid in CAO Akzo Nobel

FNV Bondgenoten zet samen met de andere bonden bij de CAO-onderhandelingen bij Akzo Nobel in op een beter reïntegratiebeleid. Dat staat in de gezamenlijke voorstellenbrief, die bonden vandaag presenteerden. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor het chemieconcern worden komende maandag hervat. Het voorstel van de bonden over gezondheids- en reïntegratiebeleid van de bonden is gebaseerd op de `ketenaanpak': een samenhangend geheel van afspraken rond preventie, reïntegratie en inkomensvoorziening. "Wij willen ons niet beperken tot het afspreken van een bepaald percentage van inkomensaanvulling in het tweede ziektejaar", zegt bestuurder Ben Roodhuizen namens de bonden. "Wij willen concrete afspraken maken over voorkomen dat mensen in de ziektewet terecht komen. Gebeurt dat toch, dan willen wij ze weer zo snel mogelijk weer aan de slag helpen. In de tussentijd moet natuurlijk wel hun inkomen op niveau blijven."

Behalve het gezondheids- en reïntegratiebeleid staan ook pensioen en levensloop hoog op de agenda bij de bonden. Ze willen de huidige prepensioenregeling en overgangsregelingen omzetten naar een pensioenregeling die past in het nieuwe fiscale kader. Verder willen de bonden afspraken maken over inkomen, een nieuwe winstdelingsregeling en het systeem van resultaat afhankelijk belonen dat binnen Akzo wordt gebruikt.
Roodhuizen noemt het uniek dat vier vakbonden dezelfde voorstellenbrief indienen: "We onderstrepen daarmee het belang dat er eindelijk eens onderhandeld moet worden en dat er een `gezonde' CAO voor alle werknemers bij Akzo Nobel moet komen, waarin er aandacht is voor werkzekerheid, pensioen, gezond werken en natuurlijk een goed inkomen."

De onderhandelingen voor de CAO Akzo Nobel liepen mei 2004 vast. Onder andere door de onrust die overheidsplannen rond VUT/prepensioen veroorzaakten. Hiertegen werd ook door de werknemers van Akzo actie gevoerd.

Hieronder kunt u de voorstellenbrief downloaden.

Attachments:
DEF Akzo Nobel CAO voorstellen.DOC