Productschap Diervoeder

04/03/2005

Champignonvoetjes geen diervoeder

Bestemd voor: handelaren in voedermiddelen en veehouders

Champignonvoetjes zijn geen voedermiddel, maar een afvalstof. Het Productschap Diervoeder (PDV) heeft in het kader van de GMP+ - regeling diervoedersector recent champignonvoetjes en champignonmoes op de negatieve lijst geplaatst. Daarmee wil het PDV waarborgen dat dit product niet door de reguliere leveranciers van voedermiddelen, die aan de GMP-regeling deelnemen, als een voedermiddel in de handel wordt gebracht.

Uit staande jurisprudentie 1) en het standpunt van VROM 2) blijkt dat champignonvoetjes een afvalstof zijn, waarbij de concentratie aan residuen van bestrijdingsmiddelen zodanig hoog kan zijn dat het zelfs aan te merken is als gevaarlijke afvalstof. Gelet op deze niet beheersbare risicos is het derhalve niet geschikt als voedermiddel.

Veehouders worden dringend geadviseerd geen champignonvoetjes of champignonmoes als voedermiddel aan te kopen noch aan dieren te vervoederen.

Indien veehouders vaststellen dat deze producten toch worden aangeboden, dienen zij dit onverwijld aan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) alsmede aan het Productschap Diervoeder (pdv@hpa.agro.nl of fax 070 3708.290) te melden, met vermelding van relevante gegevens om hiertegen op te kunnen treden.


1)Jurisprudentie op het gebied van de ruimtelijke ordening en het milieubeheer

2)Kamerbrief m.b.t. Regelgeving omtrent champignonvoetjes en Kamerbrief m.b.t. Registratieverplichting vervoeders afvalstoffen