FNV KIEM

Europese vakbeweging scoort al tegen plannen Dienstenrichtlijn Europees commissaris voor de interne markt en diensten Charlie McCreevy gaat het omstreden voorstel voor een Europese dienstenrichtlijn zo aanpassen dat 'het waterdicht is tegen sociale dumping'. Met deze belofte kwam hij gisteren tegemoet aan kritiek van Duitsland, Frankrijk, diverse partijen in het Europees Parlement (EP) en van de Europese vakbeweging EVV. Zij vinden het voorstel, ingediend door McCreevy's voorganger Frits Bolkestein, veel te liberaal.

Basis van de richtlijn is het thuislandbeginsel. Dit betekent dat een bedrijf in de hele EU zijn diensten zou mogen aanbieden onder de regelgeving en het toezicht zoals van kracht in zijn thuisland. De critici vrezen dat dit gaat leiden tot sociale dumping, omdat bedrijven zich zouden gaan vestigen in de lidstaten met de laagste sociale en milieustandaarden, om van daaruit de concurrentie aan te gaan in landen die hoge standaarden hebben.

McCreevy gaf gisteren verder aan diensten in de gezondheidszorg en publieke dienstverlening van de richtlijn uit te willen zonderen. Overigens gaat hij niet direct de richtlijn amenderen. Hij wacht de eerste positiebepaling van het EP af. Deze wordt rond de zomer verwacht. Daarna zal hij de richtlijn aanpassen en doorsturen naar de Raad van lidstaten. Deze moet samen met het EP de richtlijn goedkeuren.

Martin Schulz, leider van de Socialistische partij in het EP, sprak gisteren van 'een belangrijke overwinning' voor zijn partij. De werkgeverskoepel, Unice, stelde daarentegen zich 'grote zorgen' te maken dat McCreevy de richtlijn zo ver uitkleedt, dat deze geen enkele bijdrage meer levert aan het wegnemen van obstakels voor grensoverschrijdende dienstverlening.

Dienstverlening is goed voor bijna 70% van het gezamenlijke nationaal inkomen in de EU. De dienstenrichtlijn beoogt het creëren van een gelijk speelveld om in de sector meer concurrentie, groei en werkgelegenheid te krijgen. Voor de FNV en de Europese vakbeweging is deze opvatting van Eurocommissaris McCreevy een eerste resultaat van het lobbywerk en van de aankondiging van een grote Europese demonstratie op 19 maart. Die demonstratie in Brussel gaat door om nog meer druk te zetten op het Europees parlement en de Europese commissie.

---