Provincie Limburg

Chemiecluster timmert aan de weg Gezamenlijk persbericht van de regiegroep Chemiecluster: Sabic, DSM,

Chemelot, LIOF, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg

Bestuurlijk overleg voortgang en resultaten

In oktober 2004 hebben Sabic, DSM, Chemelot, het LIOF, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg een programma vastgesteld met als doel de kansen voor de chemische industrie in Limburg goed te benutten. Om dit te realiseren is een aantal projecten opgestart. Deze projecten hebben betrekking op de ontwikkeling van een Research & Business Campus, het opwaarderen van de chemelot-site en het aantrekken van nieuwe high-chem bedrijven. Deze week heeft een bestuurlijk overleg plaatsgevonden over de voortgang en resultaten van de uitvoering van het programma.

Kennis benutten
Inzet is om de kennis en potentie die bij DSM Research aanwezig is zoveel mogelijk als open innovatie model in te zetten voor de regio. Onder andere door private publieke samenwerkings-relaties op te zetten, het stimuleren van starters of doorstarters en acquisitie van nieuwe bedrijven. Momenteel wordt met diverse partijen overlegd op welke wijze zij betrokken willen worden in die samenwerking. Een voorbeeld daarvan is het project bioterials waarin de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht gaan samen met DSM biomaterialen gaan ontwikkelen voor klinische toepassing en medische technologie. De Provincie Limburg en het ministerie van Economische Zaken stellen hiervoor samen 1.500.000,- aan financiële middelen beschikbaar.

Revitalisering
Van de eerste fase (Kampstraat) van het herstructuringsplan is de planvorming afgerond. Er is een subsidie toegekend van in totaal 6 mln. door het ministerie van Economische Zaken, de gemeente Sittard Geleen en de Provincie Limburg. Het streven is om dit jaar nog met de uitvoering van de Kampstraat te beginnen. Verder zal de revitalisering van de omgeving van de Research & Business Campus, zo snel mogelijk worden opgepakt.

Acquisitie
Bij LIOF gaat iemand fulltime aan de slag met actieve acquisitie om hoogwaardige starters en bedrijven voor het chemiecluster te krijgen. Om het chemiecluster te versterken heeft Chemelot + Research haar terreinen en faciliteiten beschikbaar gesteld voor nieuwe chemiegerelateerde bedrijven. Ook de Research & BusinessCampus moet voor derden beschikbaar zijn. Chemelot is daartoe de Landlord-functie verder aan het uitbreiden om bedrijven te interesseren voor Chemelot en de campus.

Bijeenkomst chemiebedrijven
Het bestuurlijk overleg heeft gesproken over het versterken van het chemiecluster door de verschillende bedrijven met elkaar in contact te brengen. Hiertoe organiseert de Provincie Limburg binnenkort een bijeenkomst voor deze chemiebedrijven met als doel de kansen te benutten om een sterke en moderne chemische industrie te krijgen.

Communicatie
Tot slot realiseren de bestuurders zich dat communicatie met onder andere de burgers en andere partijen belangrijk is voor het draagvlak van het programma. Afgesproken is dat Sittard-Geleen op korte termijn een plan voor de communicatie met de omgeving uitwerkt. De bestuurders hebben afgesproken om eind mei 2005 weer bij elkaar te komen om te kijken wat de resultaten zijn.

4-3-2005 13:36

terug

leeg