Gemeente Heemstede


Website 21e plaats in ranglijst

Advies Overheid.nl onderzoekt op continu basis de websites van gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries. Van de 493 gemeenten in Nederland met een eigen website neemt de website van de gemeente Heemstede op dit moment een 21e positie in.

De website www.advies.overheid.nl brengt onder de naam "Overheid.nl Monitor" de ontwikkelingen in kaart op het terrein van de elektronische overheid. Dat gebeurt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Achterliggende gedachte is dat door een beter gebruik van nieuwe technische mogelijkheden, een beter presterende en transparantere overheid dichterbij wordt gebracht.
De websites worden onderzocht op:

- gebruiksvriendelijkheid (usability);

- algemene informatie;

- bestuurlijke informatie;

- dienstverleningsinformatie en

- participatiemogelijkheden.

Uitgebreid informatie aanbod en interactieve diensten De gemeente dank de spectaculaire positie onder andere aan het grote gebruiksgemak van de website in combinatie met een uitgebreid informatieaanbod en een aantal waardevolle interactieve diensten.
* Recent is bijvoorbeeld een RaadsInformatieSysteem (RIS) aan de website gekoppeld. Met behulp hiervan kan iedereen met een computer en toegang tot internet 24 uur per dag en 7 dagen per week alle openbare bestuurlijke informatie van de gemeente raadplegen. Hierdoor is de toegang tot bestuurlijke informatie sterk verbeterd.

* Tevens is het WOZ-loket op de website geopend. Inwoners kunnen nu via de website toegang krijgen tot de taxatiegegevens van hun pand. Op basis van deze gegevens bepaald de gemeente de hoogte van de aanslag onroerende-zaakbelastingen (OZB).
* Een andere veel geraadpleegde rubriek op de website is 'Volg het beleid: projecten & plannen'. Binnen deze webservice kunnen inwoners informatie raadplegen over grote projecten die spelen binnen Heemstede. Per project kan de laatste stand van zaken gelezen worden en kunnen belangrijke documenten gedownload worden. Tevens kan de planning bekeken worden en kan men deelnemen aan online discussies over het project.

* Ook kan men zich via de website abonneren op HeemstedeMail, de gratis e-mailnieuwsbrief met nieuws op maat van de gemeente.

Toekomst
De website vormt een speerpunt binnen het communicatiebeleid van de gemeente. De website zal steeds meer ingezet worden bij de ontwikkeling van de elektronische dienstverlening van de gemeente. Dit betekent concreet dat in de nabije toekomst een groot aantal gemeentelijke producten geheel online aangevraagd, betaald en bezorgd kunnen worden.

Klik hier voor de ranglijst Zie het origineel