Gemeente Buren


Gemeente Buren stelt prioriteiten in strooibeleid vanwege aanhoudende winter

In verband met de sneeuwval en de aanhoudende vorst is de gemeente Buren afgelopen dagen vaak gebeld door burgers met klachten en vragen over het gemeentelijk strooibeleid. Vanwege de hoeveelheid sneeuw is het niet mogelijk om alle buurten en straten volledig ijs- en sneeuwvrij te krijgen. Dit komt mede omdat de zoutvoorraad beperkt is. De strenge vorst van afgelopen nacht zorgt er ook nog eens voor dat de ondergrond zo hard is, dat zout strooien op sommige plaatsen weinig effect meer heeft.

Het strooibeleid van de gemeente Buren houdt in dat bij gladheid en sneeuw 6 strooiwagens vanuit Lienden en Buren vertrekken naar verschillende locaties en kernen in de gemeente. Allereerst wordt gestrooid op de gemeentelijke hoofdwegen, belangrijke aanrijroutes en de industrieterreinen. Daarna volgen de grotere wegen door de kernen en als laatste de kleinere straten in de wijk. Verder wordt er zoveel mogelijk door medewerkers die niet op de strooiwagens rijden schoongemaakt met de sneeuwschuif en wordt er gestrooid op paden. Dit gebeurt op werkdagen vooral bij bejaardenwoningen.

Net als andere gemeenten in Nederland moet ook de gemeente Buren voorzichtig omgaan met de voorraad zout. Landelijk beleid is dat Rijkswaterstaat met de rijkswegen voorrang krijgt in de zoutlevering, daarna de Provincie voor de provinciale wegen en daarna pas de gemeenten.

Omdat vandaag nog meer sneeuwval verwacht wordt, moet de gemeente afhankelijk van de voorraad zout bekijken welke wegen prioriteiten krijgen. In het uiterste geval kan de gemeente overgaan tot het strooien van zand.