Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 MAART 2005 IN

KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 4 maart 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering duidt Vlaams minister Dirk Van Mechelen aan als vol lid van de algemene vergadering van de vzw Pensioenfonds van het Vlaams Parlement.


* * *

Aansluitend bij het bestaande ambtelijk protocol tussen het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering, wordt een nieuw protocol goedgekeurd betreffende de digitalisering van de parlementaire procedures. Bedoeling is om de procedure van de schriftelijke vragen tussen regering en parlement tegen het zittingsjaar 2005-2006 volledig digitaal te laten verlopen, met behulp van de elektronische identiteitskaart en de elektronische handtekening.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed tot wijziging van artikel 55ter van het Wetboek der Successierechten en artikel 260bis van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen. De wijzigingen hebben te maken met de vrijstelling van het gewestaandeel van de onroerende voorheffing en een vrijstelling van successierechten voor gronden gelegen in het Vlaams Ecologisch Netwerk. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering beslist een
beleidsdomeinoverschrijdende werkgroep Duurzame Ontwikkeling op te richten en te belasten met de ambtelijke coördinatie van het Vlaams beleid inzake Duurzame Ontwikkeling. Ze keurt ook de principes van de samenstelling van deze werkgroep goed en van het dagelijks bestuur. Ze gelast de minister-president om de secretarissen-generaal van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap de opdracht te geven een voorstel uit te werken voor nominatieve samenstelling van de werkgroep en dit voorstel aan haar mee te delen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

Eind 2003 keurde de Vlaamse Regering het besluit over de eenmalige investeringsuitgave goed ter ondersteuning van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) voor de uitbouw van een zogenaamde 'bioversneller'. In 2004 stelde het VIB voor om deze subsidie te gebruiken voor de bouw van twee bioversnellers in plaats van één. Deze zouden worden ingeplant in Gent en Leuven. Nu past de Vlaamse Regering het vermelde besluit aan deze wijziging aan, en wordt ook de tijdslimiet voor de uitbetalingsprocedure voor de subsidie met vier maanden verschoven.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met de benoeming van zeven Vlaamse leden van de Federale Raad voor
Wetenschapsbeleid. Deze leden werden door de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid voorgedragen. Zorg werd gedragen voor een evenwichtige man-vrouwverhouding, voor een evenwicht tussen de academische wereld en de socio- economische wereld en voor voldoende mensen uit het bedrijfsleven.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering verleent een positief en eensluidend advies aan het ontwerp-KB dat de lijst vaststelt van de naar de Vlaamse Gemeenschap overgedragen staatsgoederen die behoren bij de Universiteit Antwerpen.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) van 27 januari goed over de afgevaardigden van de hogescholen in de delegatie 'Besturen' van het Vlaamse Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs (VOC).


* * *

De ziektecontrole van het Vlaamse onderwijspersoneel wordt sinds 1994 uitgevoerd door een privé- controleorgaan. De aanduiding van het controleorgaan gebeurt via een overheidsopdracht. De Vlaamse Regering beslist deze opdracht voor twee jaar toe te wijzen aan de vzw Gecoli CCM uit Hasselt. De opdracht kan eventueel nog tweemaal met een jaar worden verlengd.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering keurde op 14 mei 2004 de besluiten over de instellingsspecifieke regeling (aanvullend op het stambesluit) van de rechtspositie van het personeel van de Openbare Psychiatrische Ziekenhuizen Geel en Rekem principieel goed. Na onderhandelingen met de erkende vakorganisaties en na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan deze twee besluiten.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering kent voor het seizoen 2004-2005 4,27 miljoen euro werkingssubsidies toe aan volgende negen dansorganisaties: 'Rosas', 'Les Ballets C. de la B.', 'Ultima Vez', 'Damaged Goods', 'WP Zimmer', 'Dans in Kortrijk', 'Hush, Hush, Hush', 'Kunst/Werk' en 'Zoo'. Met dit besluit worden de al verleende voorschotten geregulariseerd en worden de uiteindelijke subsidiebedragen bepaald.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de definitieve toekenning van werkingssubsidies goed van negen festivals voor podiumkunsten voor een totaalbedrag van 2,37 miljoen euro en dit voor het seizoen 2004-2005. Het betreft volgende festivals en organisaties: vzw Internationaal Straattheaterfestival, vzw Theaterfestival Vlaanderen, vzw Humorologie, vzw Festivalitis, Provinciaal Centrum voor Theater Dommelhof, vzw Antwerpen Open/Zomer van Antwerpen, vzw Internationaal MimeFestival voor Vlaanderen, vzw Internationaal Kunstenfestival Brussel en vzw Time Festival. Met dit besluit worden de al verleende voorschotten geregulariseerd en worden de uiteindelijke subsidiebedragen bepaald.


* * *

De Vlaamse Regering kent voor het seizoen 2004-2005 9,21 miljoen euro werkingssubsidies definitief toe aan volgende 14 kunstencentra: Vooruit, Kaaitheater, Stuc, WCC Zuiderpershuis, Beursschouwburg, De Werf, Nieuwpoorttheater, Monty, NoNa, Villanella, Limelight, KDC België, Centrum Netwerk en Nadine. Met dit besluit worden de al verleende voorschotten geregulariseerd en worden de uiteindelijke subsidiebedragen bepaald.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de definitieve toekenning van 2,2 miljoen euro werkingssubsidies goed voor het seizoen 2004-2005 aan volgende vijf organisaties voor muziektheater: Transparant, Muziek Lod, Walpurgis, Poppentheater De Spiegel en Corban. Met dit besluit worden de al verleende voorschotten geregulariseerd en worden de uiteindelijke subsidiebedragen bepaald.


* * *

De Vlaamse Regering kent voor het seizoen 2004-2005 ruim 23 miljoen euro werkingssubsidies toe aan 37 organisaties voor Nederlandstalige dramatische kunst. Met dit besluit worden de al verleende voorschotten geregulariseerd en worden de uiteindelijke subsidiebedragen bepaald.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, het besluit goed dat de decreten over de radio-omroep en de televisie beoogt te coördineren. De laatste officiële coördinatie van de regelgeving rond radio-omroep en televisie dateert van 25 januari 1995. De gecoördineerde decreten werden sindsdien achtentwintig keer gewijzigd, de ene keer al ingrijpender dan de andere. Een hernieuwing en officiële coördinatie was dan ook aangewezen.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Op 6 februari 2004 nam de Vlaamse Regering een aantal beslissingen in verband met de effectieve inrichting van natuurcompensatiegebieden voor de verdere uitbouw van de achterhaven van Zeebrugge. In uitvoering van deze beslissing hecht de Vlaamse Regering nu haar goedkeuring aan een ontwerpovereenkomst tussen het Vlaams Gewest, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Maatschappij der Brugse Zeevaartinrichtingen nv (MBZ). Deze overeenkomst regelt onder meer de monitoring, de oprichting van een beheercommissie en de opvangregeling om de realisatie van de natuurcompensaties te verzekeren. De Vlaamse Regering gelast verder de secretaris-generaal van het departement Leefmilieu en Infrastructuur een ambtelijke werkgroep samen te roepen en een beslissingsnota voor te leggen met het oog op het doorlopen van de voorziene procedure betreffende het natuurbehoud en het natuurlijke milieu.


* * *

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over het ontwerp-KB dat de criteria vastlegt inzake de afbakening van de risicozones voor overstromingen. Zij stelt uitdrukkelijk ten aanzien van de federale regering dat zij - conform het Vlaamse regeerakkoord - er op de eerste plaats voor gewonnen is om de bevoegdheid inzake het rampenfonds voor overstromingen over te dragen naar de gewesten. Hierdoor zou het niveau dat verantwoordelijk is voor de preventie van overstromingen ook verantwoordelijk zijn voor de lasten die verbonden zijn aan overstromingen. Mits enkele meer technische voorwaarden verklaart de Vlaamse Regering zich akkoord met het ontwerp-KB.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering verleent negatief advies aan de wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Zij stemt evenmin in met de wijziging van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 over de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeers- tekens. De Vlaamse Regering wenst ter zake dringend overleg met de federale overheid en vraagt dat de ontwerpen van besluit op basis van de eigen inhoudelijke opmerkingen worden aangepast.


-----
einde

-----