Bartiméus


Onderzoek op locatie

Pilot mensen met een niet aangeboren hersenaandoening, waaronder mensen met een psychogeriatrische stoornis.

Sommige mensen kunnen niet naar de opticien of oogarts. De medewerkers van het Visueel Advies Centrum van Bartiméus kunnen deze cliënten op locatie, bijvoorbeeld een verpleeghuis, wel onderzoeken. De expertise die bij deze medewerkers aanwezig is, hebben zij opgebouwd door onderzoek en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Deze kennis wil Bartiméus ook bij andere doelgroepen inzetten. Daarom zijn we een pilot gestart in twee verpleeghuizen en een revalidatiecentrum. In die pilot wenden de medewerkers onze de expertise aan om mensen te onderzoeken met een psychogeriatrisch ziektebeeld en niet aangeboren hersenletsel.

Verpleeghuizen
Ten aanzien van de doelgroep psychogeriatrie is contact gelegd met twee verpleeghuizen; Tamarinde in Utrecht en het Zonnehuis Doorn, in Doorn. De categorie verpleeghuizen is geselecteerd, omdat er weinig oog leek te zijn voor visuele problematiek in verpleeghuizen. Toch weten we dat veel ouderen vaak pr oblemen op visueel gebied krijgen. Bewustwording van visuele problematiek is van groot belang. In het bijzonder voor cliënten die niet altijd zelf in staat zijn aan te geven dat ze niet (meer) zo goed zien.

Voor ouder wordende mensen kan de kwaliteit van leven worden vergroot als men door middel van hulpmiddelen en aanpassingen weer meer zelf kan doen. Bijvoorbeeld; zelf in staat zijn de beker met drinken te pakken, omdat die nu wordt geplaatst in het gezichtveld van de cliënt. Gezichtsveldbeperking, iets wat voor medewerkers bij Bartiméus een bekend fenomeen is, moet medewerkers in het verpleeghuis worden uitgelegd. Een goede verlichting helpt slechtzienden zich beter te oriënteren. Dit maakt voor de cliënt en de verzorging verschil.

Revalidatiecentrum
Bartiméus is ook van start gegaan met onderzoeken van cliënten die in revalidatie zijn bij De Trappenberg, een revalidatiecentrum in Huizen. Het onderzoek betreft in alle gevallen cliënten met een niet aangeboren hersenaandoening. Op verzoek van het team van specialisten dat werkzaam is met de mensen die in revalidatie zijn, wordt er door de medewerkers van Bartiméus aanvullend onderzoek verricht naar visuele beperkingen en de invloed daarvan op het revalidatieproces.

Het medisch team doet na overleg met de cliënt de aanmelding bij Bartiméus. Afhankelijk van de vraagstelling wordt onderzoek verricht op locatie of gaat een cllënt zelf voor onderzoek naar Bartiméus gaat een cli de vraagstelling wordt onderzoek verricht op de Trappenbergn die in revalidatie zijn wordt er door de medewerkerin Utrecht. In het vervolgtraject worden adviezen gegeven aan het revalidatieteam en/of de cliënt zelf. In geval de cliënt zover is dat hij terug naar huis gaat, zal eventuele begeleiding vanuit Bartiméus veelal door een ergotherapeut gegeven worden in de thuissituatie. Onderzoek, consultatie en advies op locatie gebeurt door een oogmeetkundige, een gedragswetenschapper, een ambulant begeleider en/of ergotherapeut.

We hopen door de inzet van Bartiméus een bijdrage te leveren aan kwaliteit van leven voor mensen met een niet aangeboren hersenaandoening, waaronder mensen met een psychogeriatrische stoornis. Bent u geïnteresseerd in ondersteuning van Bartiméus? Dan kunt u contact met ons opnemen.