FNV

Tweede Kamerfractie PvdA pleit bij Total-topman voor Atoglas

De Tweede Kamerfractie van de Partij Van De Arbeid onder leiding van Wouter Bos springt op de bres voor de werknemers van Atoglas. De fractie stuurt vandaag een brief aan topman Repelin van het Franse moederconcern Total waarin ze het openhouden van Atoglas in Leeuwarden bepleit.
Al eerder stuurde burgemeester Geert Dales van Leeuwarden en zijn college, de Partij van de Arbeid Leeuwarden en de provincie Leeuwarden het Franse moederbedrijf van Atoglas brieven waarin het op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid in de regio wordt aangesproken (onder dit artikel te downloaden). Zo steunt zowel de lokale als de landelijke politiek de ruim honderd stakers in hun strijd om het kunststofbedrijf te behouden voor de regio.

Het besluit van de Total-top om het dochterbedrijf in Leeuwarden te sluiten was in tegenspraak met eerdere toezeggingen over het bestaansrecht van de Friese fabriek. Najaar 2004 concludeerde adviesbureau Berenschot na een onderzoek in opdracht van de ondernemingsraad van Atoglas, producent van acrylaatplaten in Leeuwarden vast dat de fabriek niet dicht hoeft om bedrijfseconomische redenen. Een personeelsplan is ontwikkeld. De Total-directie weigerde echter het zorgvuldig onderzochte alternatieve plan van het personeel te overwegen en besloot de locatie toch in 2006 op te doeken. De productie zou moeten worden verplaatst naar Frankrijk.

De werknemers van Atoglas staken sinds 23 februari om hun alternatieve plan erdoor te krijgen. Dan kunnen 90 van de 130 banen behouden blijven. Mocht dat plan doorgaan, dan moet er voor de overige 40 medewerkers wel een goed sociaal plan komen, benadrukt Bondgenoten. Bestuurder Dick de Valk: "Het gaat er nu om te laten zien dat mensen hun rug recht houden en staan voor hun alternatief. Ik zie zeker mogelijkheden om de top in Frankrijk - met behulp van deze actie - op andere gedachten te brengen."

De ruim honderd Friese Atoglas-stakers brengen dinsdag 8 maart solidariteitsbezoeken aan Arkema Vlissingen en Arkema Rotterdam, andere vestigingen van het Franse Total in Nederland. Het management in Zeeland wil ze niet tot het bedrijfsterrein toelaten, de leiding in Rotterdam ontvangt de stakers in de kantine. Het is dan dag 13 van de staking bij Atoglas.

Attachments:
Brf. B&W Lwd Atoglas Europa (Ned).DOC
Brf. Provincie Atoglas Europa (Ned).DOC