Gemeente Utrecht

PROGRAMMA VOOR VERSTERKING WESTFLANK VAN UTRECHT OPTIMAAL BENUT

De subsidie voor het Westflankprogramma wordt volledig benut. Het college van burgemeester en wethouders heeft de definitieve projectenlijst vastgesteld. Het programma voor de westflank van Utrecht is gericht op economische en sociale structuurversterking in Zuilen, Ondiep, Pijlsweerd, Overvecht (deels), Lage Weide, Leidsche Rijn (deels), Halve Maan en Kanaleneiland. Aan de uitvoering van het programma, waar in totaal bijna 60 miljoen euro mee gemoeid is, draagt de Europese Commissie ruim 21 miljoen euro bij.

Het programma is eind 2000 van start gegaan en loopt tot het najaar van 2008. Het bestaat uit projecten die passen binnen drie prioriteiten: het verbeteren van de stedelijke economische omgeving, het bevorderen van de bedrijvigheid en het versterken van de sociaal-economische potentie van de westflank. Voorbeelden van afgeronde projecten zijn het Lumax bedrijfsverzamelgebouw en het Groene Sticht. Voorbeelden van projecten in uitvoering zijn het project 'Ruggengraat' op de Amsterdamsestraatweg en het project Wijk in Bedrijf.

Het programma heeft te kampen gehad met aanloopproblemen, waardoor dreigde dat de toegekende subsidie niet volledig zou worden benut. Daarop heeft het college in 2003 maatregelen genomen om het programma optimaal in te zetten, ook al omdat versterking van de Westflank vanwege de teruglopende economie noodzakelijk bleef. Inmiddels is het budget van een aantal programmaonderdelen volledig toegekend aan passende projecten, terwijl voor de overige onderdelen ruimschoots voldoende projecten in voorbereiding zijn. Het college heeft de definitieve projectenlijst vastgesteld. Er kunnen dus geen nieuwe projecten meer te worden aangemeld.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon 030-2861156 of kijk op www.utrecht.nl/europa of www.utrecht.nl/doelstelling2. De definitieve projectenlijst is ook beschikbaar voor de pers.