Cito

Arnhem, 4 maart 2005

Kick-off themapakket kauwgom

Vandaag is de officiële kick-off van het themapakket kauwgom op de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG). Kauwgom is een van de afvalsoorten die veel in het zwerfafval voorkomt. Om dit probleem aan te pakken heeft Nederland Schoon in samenwerking met het Cito twee lespakketten ontwikkeld die kauwgom als hoofdthema hebben. Docenten en leerlingen van de NSG hebben deze materialen getest en getoetst in de ontwikkelfase. De heer Van Rumund, Wethouder van Onderwijs in Nijmegen, overhandigt tijdens de kick-off het lespakket aan de heer Ummels, docent biologie van het NSG.

Met behulp van de opdrachten in de lespakketten worden leerlingen zich bewust van de gevolgen van het zomaar weggooien van afval, in dit geval kauwgom. De pakketten zijn tot stand gekomen met medewerking van de branchevereniging van kauwgomfabrikanten, het VBZ. De lespakketten bestaan uit praktische opdrachten, deeltoetsen en vaardigheidstoetsen voor verschillende vakken in de onderbouw van vmbo en havo/vwo met een overkoepelend thema: kauwgom. Met het materiaal uit het pakket kunnen docenten een vakoverstijgend project uitvoeren. Zo wordt de samenhang tussen de verschillende vakken in de eerste fase van het voortgezet onderwijs duidelijk. Het materiaal toetst behalve kennis ook inzicht, toepassing en vooral vaardigheden. Het themapakket bevat opdrachten voor de vakken aardrijkskunde, biologie, Engels, kunstvakken, maatschappijleer, mentoraat, nask, Nederlands en techniek.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het pakket kauwgom en andere themapakketten op onze website en op www.nederlandschoon.nl.