TCOD

Marineonderzoek was adequaat, maar had onvoldoende reikwijdte

Onafhankelijke commissie beoordeelt marineonderzoek naar dood leerling marineduiker in januari 2003

Marineonderzoek was adequaat, maar had onvoldoende reikwijdte

Het onderzoek dat de Koninklijke Marine heeft uitgevoerd naar een duikongeval dat op 15 januari 2003 plaatsvond op de Waddenzee bij Den Oever, is op operationeel niveau adequaat geweest, maar ontbeerde reikwijdte omdat niet is gekeken naar structurele achterliggende factoren die het ongeval mede kunnen hebben veroorzaakt. Dat is de conclusie van de onafhankelijke Tijdelijke Commissie Ongevallenonderzoek Defensie (TCOD), die op verzoek van staatssecretaris C. van der Knaap het marineonderzoek en de andere onderzoeken die aan het ongeval zijn gewijd nader tegen het licht heeft gehouden. De staatssecretaris had de TCOD daarom verzocht naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden.

Als achterliggende factor brengt de TCOD onder meer naar voren dat tijdens de duiktraining niet werd gewerkt met radiografische verbinding, waardoor de in nood geraakte duiker eventueel alarm had kunnen slaan of met een noodluchtvoorziening. In een opleidingssituatie kunnen extra maatregelen overwogen worden, aldus de TCOD, daar zou de veiligheid zo moeten worden geborgd dat geen onnodige risico''s worden gelopen.

De TCOD, bestaande uit dr. ir. J.P. Visser (voorzitter), mr. G.C. Gillissen en drs. J.S.J. Hillen, beveelt in haar vandaag verschenen rapport aan dat onderzoek naar ongevallen zich ook zou moeten richten op hogere niveaus in de organisatie, om mogelijke leereffecten te vergroten. Verder concludeert de TCOD dat de marine in de nazorg meer aandacht zou moeten besteden aan de communicatie en aan de inleving in de gevoelens van de nabestaanden van slachtoffers.

Ten behoeve van haar eigen onderzoek zou de marine eerder moeten kunnen beschikken over de gegevens die in het kader van strafrechtelijk onderzoek zijn verzameld. Een volgend advies richt zich op de invoering van een mogelijkheid tot controle op drugsgebruik en ten slotte adviseert de TCOD dat de veiligheidsbepalingen op het gebied van duiken zodanig worden aangepast dat het begrip 'toezicht' duidelijker wordt ingevuld.