Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-030

Den Haag, 04-03-2005

FIOD-ECD neemt duizenden nep Bollywood films in beslag

De FIOD-ECD heeft donderdag 3 maart bij invallen in veertien videotheken in Rotterdam ruim 140.000 illegaal gekopieerde dvd's en cd's in beslag genomen. Het gaat voornamelijk om illegale kopieën van "Bollywood"-films. Daarnaast werd ook westers repertoire aangetroffen, waaronder films die officieel nog niet in Nederland op DVD te verkrijgen zijn. De eigenaren van de videotheken zullen worden gehoord door de FIOD-ECD. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

Na signalen dat bij dit soort videotheken op grote schaal gepirateerde films aangeboden zouden worden, is besloten tot de invallen. Alle invallen vonden tegelijkertijd plaats. Het is verboden om kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken ter verveelvoudiging of ter verspreiding voorhanden te hebben. Dit is in strijd met de Auteurswet. De legale filmbranche lijdt schade als gevolg van de illegale markt. De rechthebbenden hebben aangifte gedaan van inbreuk op hun auteursrecht.

Medewerkers van het team Opsporing Piraterij van de FIOD-ECD doen verder onderzoek naar de herkomst van de illegale kopieën.

Woordvoerder FIOD-ECD: Kees Nanninga, tel. 06-53937890

Woordvoerder Functioneel Parket: Tony Jagroop, tel. 06-48137086