KONINKLIJKE METAALUNIE

Koninklijke Metaalunie en NIMR gaan samenwerken

NIEUWEGEIN - De Koninklijke Metaalunie en NIMR (Netherlands Institute for Metals Research) hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend. Doel is om kennis op het gebied van materiaal- en procestechnologie toegankelijk te maken voor het mkb-metaal.

Het is voor de meeste mkb-bedrijven niet vanzelfsprekend om zelf fundamenteel onderzoek te doen. Dat is te duur en te tijdrovend. Het mkb-metaal blinkt juist uit in het toepasbaar maken van die kennis, de vertaling naar de praktijk. Toch kan het doen van technologisch onderzoek grote concurrentievoordelen opleveren. Helaas ervaren veel mkb-bedrijven een drempel om bij kennisinstituten aan te kloppen. Zo blijft veel kostbare kennis onbenut op de plank liggen.

De Koninklijke Metaalunie wil die kloof tussen bedrijfsleven en kennisinstelling wegnemen. Dat doet zij onder andere door technologische kennis op een toegankelijke manier aan te bieden aan haar leden. Uit de samenwerkingsovereenkomst met NIMR volgt een jaarprogramma met concrete activiteiten op het gebied van materiaal- en procestechnologie.

Het technologie- en innovatiebeleid heeft bij de Metaalunie een hoge prioriteit. Zo werkt de organisatie nauw samen met partijen als Senter, het Bureau voor de Industriële Eigendom, Syntens en de regionale technologiecentra. Ook is de Metaalunie nauw betrokken bij het Laser Applicatiecentrum (LAC) en het Applicatiecentrum voor Productietechnologie (ACP).

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 135.000 mensen.

NIMR is een van de vier Technologische Topinstituten in Nederland en is een publiek-private samenwerking tussen industrie, universiteiten en de Nederlandse overheid. Momenteel participeren vijf universiteiten en negentien lidbedrijven in NIMR op contractbasis. De totale onderzoekscapaciteit van NIMR omvat ongeveer 150 fte met een jaaromzet van vijftien miljoen euro.