Gemeente Hengelo

Hengelo raakt door voorraad strooizout heen

Hengelo, 4 maart 2005

Vanaf vandaag strooien met 50% zout en 50% zand

Hengelo raakt door voorraad strooizout heen

De aanhoudende winterse omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de voorraad strooizout waarover de gemeente Hengelo kan beschikken bijna op is. Zoutleverancier Akzo heeft de gemeente gisteren (donderdag) laten weten dat er geen zout meer in voorraad is. De gemeente zelf heeft nog circa 150 ton zout in opslag bij Twente Milieu. Bij de huidige weersomstandigheden vorst, geen sneeuwval is deze voorraad toereikend tot midden volgende week. Indien het komend weekend vrij fors gaat sneeuwen, is de Hengelose zoutvoorraad sneller uitgeput.

De komende dagen strooit Twente Milieu met 50% zout en 50% zand, in plaats van met alleen zout. Twente Milieu past een andere mengverhouding toe om zodoende alle strooiroutes te kunnen rijden. Zorgen de weersomstandigheden ervoor dat de voorraad eerder op raakt dan verwacht, dan besluit de gemeente om een aantal strooiroutes te laten vervallen. In verband met de schaarste is het tijdelijk niet mogelijk voor burgers om zout op te halen bij Twente Milieu.

Achtergrondinformatie

De wegen van Hengelo worden bij (gevaar voor) gladheid gestrooid. Dit gebeurt volgens vaste routes die opgenomen zijn in een gladheidbestrijdingsplan. De uitvoering is in handen van Twente Milieu. De hoofd- en doorgaande routes, de hoofdroutes voor fietsers en de openbaar vervoer routes worden als eerste gestrooid. Daarna worden toegangswegen naar het ziekenhuis, verzorgingstehuizen, basisscholen, winkelcentra en bedrijventerreinen gestrooid. In totaal is dat ongeveer vijfentwintig procent van alle wegen. Daarvoor is in een gemiddelde winter 700 à 800 ton zout nodig. In de gewone woonstraten wordt bij gladheid niet gestrooid. Uitzonderingen daarop zijn oversteekplaatsen, bushaltes en looproutes naar bejaardentehuizen en winkelcentra. Medewerkers van de gemeente strooien die plaatsen handmatig.

Omdat de gemeente niet alles kan strooien en sneeuwvrij houden, wordt er een beroep gedaan op de burgers om trottoirs voor de woningen zelf sneeuw- en ijsvrij te houden.

Het gladheidbestrijdingsplan 2004/2005 ligt ter inzage in de Gemeentewinkel in het stadhuis.