Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Nieuw boek over aangespannen dressuur

04/03/2005

Lochem, 4 maart 2005
Liefhebbers van het dressuurmatig mennen hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het er! Onder de titel 'Gymnastiek in het Gareel', is zojuist een boek verschenen waarin alle aspecten van het correct en met gevoel mennen, uitgebreid aan bod komen. Helder uit de doeken gedaan door topmenster en instructrice Ilona Mens, luxe uitgevoerd en voorzien van meer dan 200 foto's en tekeningen. Een uitgave van Mensport Books, Lochem. Prijs: euro 32,95.

Weten we eigenlijk wel hoe ons paard zich beweegt voor de wagen? Zijn we echt in staat om hem in balans op vier eigen benen te laten lopen, zonder op onze handen te hangen? Hoe ziet het beeld van ons paard er uit als we naar onze eigen aanspanning zouden kijken? Hoe kunnen wij de conditie van ons paard of onze pony in de training opbouwen, ook al rijden we maar drie dagen in de week? Wat kan het dier aan en wanneer overvragen wij? Allemaal vragen waar 'Gymnastiek in het Gareel' antwoord op geeft.
Door africhting en dressuurmatig trainen krijgen we een paard voor de menwagen dat gehoorzaam is en soepel in het lijf. Een combinatie dat het aangespannen rijden tot een waar genoegen maakt, voor menner en paard. Met zo'n paard of pony kun je al het aangespannen werk met gemak en plezier doen. Van marathon tot een rit in de natuur, van dressuur tot rijden in het verkeer.
Dressuurmatig mennen is niet alleen bedoeld als oefening voor een dressuurproef, maar vooral ook om een paard of pony zo te gymnastiseren dat de menner er langer plezier van heeft. Een gelijke en evenredige belasting van ons paard voor de menwagen, draagt immers bij tot een beter paard, dat minder slijt en langer mee kan.

De aanleiding tot deze uitgave was het succes van de serie artikelen over het dressuurmatig mennen van een enkelspan, die MenSport in het jaar 2000 publiceerde met Ilona Mens, veelvoudig kampioene KNF enkelspan, maar met paarden en pony's ook eerste geplaatste bij de tweespannen op de Nationale Mendag. De serie werd zo geschreven dat beginnende menners ermee uit de voeten konden, op voorwaarde dat ze de basisbegrippen van hoefslag, voltes, van hand veranderen, gebroken lijn, enzovoorts wel kenden. De verhalen waren dermate succesvol, dat er in 2001 een vervolg kwam over het tweespan mennen. Deze informatie, maar uitgebreider, plus een aantal andere onderwerpen vormen de basis van 'Gymnastiek in het Gareel'. Naast de uit negen hoofdstukken bestaande inhoud, vindt u op zeven pagina's uitgewerkte dressuurproeven (visualisering, beschrijving en jury-beoordeling van de figuren) inclusief de nieuwe proef 8.
Gymnastiek in het Gareel is te bestellen bij Mensport Books, Lochem, (0573) 25 29 52