Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat bij Stater

04-03-2005

Op 1 maart 2005 hebben vakbonden en Stater een
onderhandelings-resultaat bereikt om te komen tot een nieuwe CAO. Dit onderhandelingsresultaat wordt via deze info aan u voorgelegd. Over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden vanwege de overgang van de medewerkers van ABN AMRO, wordt op 11 maart verder gesproken.

Voor wat betreft de uitkomsten moeten we wel in ogenschouw nemen dat er bij Stater in 2004 nog structurele loonsverhogingen zijn doorgevoerd en dat heeft effect gehad op de éénmalige uitkering. We hebben wel een éénmalige uitkering afgesproken, maar die wordt in december 2005 uitgekeerd.

Loon
Op 1 juli 2005 worden de salarissen met 1,25% verhoogd en in december 2005 wordt een éénmalige uitkering gedaan van 1% bruto.

Looptijd
De CAO loopt van 1 september 2004 tot en met 31 december 2005.

Reiskostenregeling
Op 1 juli 2005 wordt de reiskostentabel aangepast en komt er weer een vergoeding voor de eerste 10 kilometer. Zie ook bijgevoegde tabel.

Ziektewet/arbeidsongeschiktheid
Stater handhaaft het percentage van 80% zoals reeds in de CAO stond vermeld. Indien de medewerker niet meewerkt aan zijn reïntegratie is een korting van 10% toegestaan. In dat geval kan de uitkering van 80% verlaagd worden naar 70%.

Kinderopvang
Stater gaat de wettelijke regeling uitvoeren. Op dit moment zijn er ongeveer 18 medewerkers waarbij er geen vergoeding is van een andere werkgever. Die medewerker kan voor de periode van 1 jaar in aanmerking komen een aanvulling tot 1/3 van de kosten.

Ziektekosten
Per 1 juli 2005 wordt de bijdrage in de ziektekostenverzekering zowel particulier als ziekenfonds verhoogd naar 60%. Alle afspraken ten aanzien van de oudere werknemer blijven voor de huidige Stater populatie gehandhaafd. Pensioenwijzigingen wordt een studie waar ook vakbonden aan mee gaan doen.

Overige verbeteringen
Er komt een vervangingstoeslag, 4 weken betaald adoptieverlof, een afspraak omtrent overwerk voor medewerkers boven schaal 19 bij een release weekend, het menu van de cao à la carte is gewijzigd i.v.m. pc-privé-regeling en er mogen nu 6 vakantiedagen worden verkocht.

Samenvattend
Loon ligt in lijn met wat wij vragen voor 2005 en is bij Stater verdedigbaar gelet op de verhogingen in 2004. De incidentele uitkering in 2005 is niet bedoeld vanwege het achterwege blijven van een salarisverhoging in 2004, maar om de wijziging van datum voor de periodieke verhoging van het salaris en de uitbetaling van de variabele beloning op te laten schuiven naar 1 april van elk jaar.

De wijziging in reiskosten en ziektekostenbijdrage levert elke medewerker een netto voordeel op. De een wat meer dan de ander. Bij de kinderopvang zat er niet meer in. Onze vraag is nu : als u getroffen bent door een onwelwillende werkgever die niet mee wil betalen meld het ons. Dan gaan wij kijken of daar iets aan te doen valt. Tevreden zijn wij dat Stater haar vergoeding voor de arbeidsongeschiktheid handhaaft tenzij er verwijtbaar gedrag is. Daar zijn wij het mee eens. Bij verwijtbaar gedrag is een korting terecht. Wij leggen het onderhandelingsresultaat aan u voor. Dit is het maximaal haalbare.

Onze inzet ten aanzien van vakbondsvoordelen (toevoeging bijdrage kinderopvang) , variabele beloning los van bedrijfsprestatie en een bijdrage voor internationale collegialiteit zijn niet gerealiseerd. Tegenover deze laatste staat wel dat wij een hogere bijdrage gaan ontvangen voor ons vakbondswerk.

Bij deze informatie ontvangt u een stemformulier en ik wil u verzoeken dit voor

18 maart 2005 aan mij terug te sturen. Voor vragen over de CAO-besprekingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg; e.langeweg@cnvdibo.nl