Gemeente Zaanstad

Project Kleurrijk Ondernemen van start

vrijdag 4 maart 2005

Het project Kleurrijk Ondernemen 2005/2006 is er op gericht om zelfstandig ondernemerschap in Zaanstad te bevorderen. Door een praktische aanpak krijgen startende ondernemers de begeleiding die zij nodig hebben bij het starten van een eigen bedrijf. Eén op één, en precies op maat. Het project richt zich op etnische èn vrouwelijke ondernemers, omdat zij in ondernemend Zaanstad ondervertegenwoordigd zijn. Het project loopt tot 1 januari 2007 en moet na die periode twintig succesvol gestarte ondernemingen opleveren. Een tiental kandidaten meldde zich inmiddels aan maar er is ruimte voor meer gegadigden.

Wegens succes geprolongeerd
Het project Kleurrijk Ondernemen I werd in Zaanstad al in provinciaal verband en met Europese subsidie gestart in 2002. Na twee jaar leverde dit 17 nieuwe ondernemingen op. Wegens het succes van het eerste project heeft de gemeente besloten om deze vorm van ondersteuning aan starters zelf voort te zetten. Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad stemde in december 2004 met het vervolgproject in. In totaal gaat het om een begroting van 75.000,- per jaar.

Vrouwen en etnische groepen
De gemeente Zaanstad koos voor de doelgroepen vrouwen en etnische minderheden, omdat het aantal starters onder die groepen laag is en de uitval van startende ondernemers relatief hoog. De werkwijze van Kleurrijk Ondernemen moet er voor zorgen dat de startende ondernemers succesvol zullen zijn en blijven.

Werkwijze
Kandidaten die willen deelnemen aan het project krijgen eerst een intakegesprek met de projectbegeleider. Deze beoordeelt de geschiktheid van de kandidaat en kijkt naar de haalbaarheid van het ondernemingsplan. Bij een positieve uitkomst wordt samen met de deelnemer een individueel begeleidingsplan opgesteld, want elke ondernemer heeft zijn of haar eigen ideeën en behoeften. De ondernemers kunnen gebruik maken van uitgebreide faciliteiten, waaronder:

* een vraagbaak voor administratieve, fiscale en operationele zaken;
* een klankbord om ideeën en (geplande) activiteiten voor te leggen;
* hulp bij het zoeken van geschikte derde partijen;
* het inschakelen van specifieke kennis en expertise;
* deelname aan voorlichting, trainingen of workshops.

Bij onverwachte gebeurtenissen of problemen staat de ondernemer er nooit alleen voor.

Zaanstad helpt beginnende ondernemers
De gemeente Zaanstad werkt hard aan economische structuurversterking. Eén van de speerpunten in dat kader ligt op het gebied van bevorderen van eigen ondernemerschap. Dit doet de gemeente door meerdere projecten voor startende ondernemers te ondersteunen. Deze projecten kenmerken zich door een praktische aanpak en specifieke hulp voor specifieke doelgroepen. Andere projecten richten zich bijvoorbeeld op het coachen van al gestarte nieuwe ondernemers of bedrijfsovernemers en op HBO-starters.