Waterschap Vallei & Eem

Waterschap richt Moorsterbeek bij de Glind opnieuw in

Waterschap Vallei & Eem en De Rudolphstichting gaan dit najaar de Moorsterbeek bij De Glind opnieuw inrichten. De ondiepe, rechte beek met flauwe bochten, stuwen en steile taluds biedt nu planten en dieren weinig mogelijkheden. De provincie Gelderland heeft de Moorsterbeek aangewezen als natte ecologische verbindingszone. Dat is een strook natuur die natuurgebieden met elkaar verbindt. Het waterschap en De Rudolphstichting richten de beek tussen de Boshuisweg en Klein Moorst over een lengte van 1700 meter opnieuw in.
De Rudolphstichting wil in de knel geraakte jongeren een perspectief voor de toekomst bieden. De stichting bezit een aantal percelen langs de Moorsterbeek. Het ontwikkelen van natuur op deze percelen is een middel om via leerwerktrajecten en educatie jongeren kansen voor een goede toekomst te bieden. Tevens verhoogt de natuurontwikkeling en de kwaliteit van het landschap. Dat kan positief bijdragen aan de ontwikkeling van opgenomen kinderen in De Glind. Met de samenwerking wil het waterschap een groot deel van de ecologische verbindingszone Moorsterbeek realiseren. Het waterschap heeft daarover met De Rudolphstichting afspraken gemaakt en die in een overeenkomst vastgelegd. De directeur van De Rudolphstichting en de dijkgraaf van het waterschap ondertekenen die binnenkort.

Taakverdeling

Bij de herinrichting gaat het waterschap de schouwpaden aanpassen, twee zogeheten cascadestuwen en beplanting aan leggen. De Rudolphstichting legt vier poelen, een houtwal, een wandelpad en moeraszones aan. Het onderhoud daarvan wordt ook door De Rudolphstichting uitgevoerd. Het onderhoud van de beek en de beplanting langs de beek blijft een taak van het waterschap. Waterschap Vallei & Eem coördineert de uitvoering en de financiering van het project. Het project kost enkele tonnen. Het waterschap krijgt 50 % subsidie van de rijksoverheid en 25 % van de provincie . De Rudolphstichting krijgt 85 % van de kosten van het rijk vergoed. Het waterschap betaalt de rest. De uitvoering vindt plaats in overleg met en in samenwerking met de belanghebbenden en grondeigenaren. Het plan is een paar jaar geleden al met betrokken grondeigenaren en
-gebruikers besproken. Voor het werk start neemt het waterschap de plannen met de grondeigenaren en -gebruikers door. De werkzaamheden starten naar verwachting in september.

Resultaat

Het waterschap verwacht dat de waterkwaliteit verbetert door de herinrichting van de beek. Er zullen minder meststoffen vanuit de landbouwgronden in het water terechtkomen. Daarnaast neemt het zelfreinigend vermogen van de beek toe door de rietzones. Riet neemt veel voedingsstoffen uit het water op.

Het waterschap wil de planten- en diersoorten die thuishoren bij laaglandbeken meer kansen geven. Daarbij kan men denken aan waterplanten, oeverplanten, vissen, amfibieën (kikkers en salamanders), maar ook vogels zoals de ijsvogel, libellen en vlinders. Bij de herinrichting gebruikt het waterschap alleen duurzame milieuvriendelijke materialen.

Persbericht 2005/03 d.d. 4 maart 2005