Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Van Wely Apeldoorn 51,5 2,5

Vijfvoudig Nederlands schaakkampioen Loek van Wely heeft Apeldoornse schakers vrijdagavond 4 maart j.l. een flink pak op de broek gegeven. In simultaans tegen jeugd en selectiespelers van Homburg Apeldoorn en De Schaakmaat scoorde de Tilburgse grootmeester in Denksportcentrum Apeldoorn 51,5 punt uit 54 partijen. Met de simultaans is het ontstaan van SBSA Jeugdacademie gevierd.

Van Wely, die momenteel nummer 23 op de wereldranglijst staat, speelde eerst tegen 44 Apeldoornse jeugdspelers, onder wie de nationaal jeugdtoppers Roeland Pruijssers, Henriët Springelkamp en Stefan Kuipers. Alleen de dertienjarige Jered Bloom wist remise te bereiken. Van Wely maakte relatief langzame rondjes van vijf minuten en nam de tijd om regelmatig een praatje te maken met een tegenstander. Ook deelde hij steevast een handtekening uit aan het eind van een partij. Een meisje vroeg hem te raden naar haar volgende zet. Op het antwoord korte rokade, reageerde ze met je hebt in mijn notatieboekje gekeken. Stefan Kuipers wist goed partij te geven, maar hij moest uiteindelijk toch als laatste capituleren.

Na de ruim 3,5 uur durende jeugdsimultaan speelde Van Wely vanaf 23.00 uur nog een kloksimultaan tegen vijf spelers uit de selectie van Homburg Apeldoorn en vijf van De Schaakmaat. De Nederlands kampioen had een uur op de klok, zijn tegenstanders elk een half uur. Roeland Pruijssers en Mark Brussen wisten van een onoplettendheid van Van Wely te profiteren en sleepten een vol punt in de wacht. Freddie van der Elburg, Harrie de Bie, Marcel Boel, Johan Wolbers van Homburg Apeldoorn, Erik Smit, Martin van Dommelen, Sjef Rijnaarts en Stefan Kuipers moesten de koning omleggen. Voordat Van Wely met zijn vrouw Marion weer naar huis reed, speelde hij eerst nog een half uurtje snelschaak met de Apeldoorners.

Het was een waar Meester tegen Amateur- gebeuren. Het aardige van dergelijke ontmoetingen is dat tekortkomingen feilloos worden blootgelegd en dat veel stof voor trainingen uit voortkomt. Van de simultaans wordt een cd-rom gemaakt met film, fotos en partijen. Deze wordt uitgedeeld op de talentendag die SBSA Jeugdacademie op 24 april in het Denksportcentrum houdt.

Bericht van Mark Brussen, simultaandeelnemer van De Schaakmaat: Vrijdagavond 2 maart gaf grootmeester Loek van Wely een simultaan om de opening van de SBSA jeugdacademie te vieren. Aan ongeveer 50 borden werd tegelijk door Apeldoornse jeugdspelers een simultaan gespeeld. Een aantal spelers hield het lang vol, maar uiteindelijk wist alleen Jered Bloom hier een halfje weg te halen. Daarna mochten vijf spelers van Schaakstad en vijf spelers van de Schaakmaat het tegen Van Wely opnemen in een kloksimultaan, 60 tegen 30 minuten.

Voor De Schaakmaat speelden Erik Smit, Sjef Rijnaarts, Martin van Dommelen, Stefan Kuipers en Mark Brussen.
De eerste psychologische overwinning was voor Erik, die de olifant op het bord kreeg en kingloek al na twee zetten tot nadenken dwong. Op de meeste borden leken we rustig weggedrukt te worden. Ikzelf werd langzaam weggeschoven in een Siciliaan met Lb5, tot ik een pionnetje op a2 kon winnen en deze stelling ontstond:

Hier speelde Loek 23. Tf1?. Een aantal mensen keek een beetje raar naar mijn stelling. Ik dacht dat ik wel iets gemist zou hebben of zo. Maar dat bleek dit keer mee te vallen. Na 23. Tf8 24. Dg5 Txf1 (is die stappenmethode toch nog ergens goed voor) 25. Txf1 Da1+ 26. Kd2 Dxf1 gaf Van Wely op met een volle toren achter.
Later wist ook Roeland nog te winnen, de rest ging verloren. 8-2 dus.
---

Weinig verrassingen in eerste ronde Wetterskip Fryslân Toernooi

Afgelopen weekend (5 en 6 maart) vond de eerste ronde plaats van het Wetterskip Fryslân Toernooi, het plaatsingstoernooi voor het Essent NK 2005. Het Algemene toernooi bestaat uit drie ronden, volgens de knock-out formule waarbij wordt gestart met 32 deelnemers. Hier deden de favorieten wat van hen werd verwacht. Toch vielen er ook enkele verrassende uitslagen te noteren. Zo vergaloppeerde Dennis de Vreugt zich tegen Jan-Willem de Jong en ging Yge Visser onderuit tegen Thomas Willemze.

Bij de dames (knock-out formule waarbij wordt gestart met 16 deelnemers) vielen er geen verrassingen te noteren, al had Binaca Muhren tegen Henriet Springelkamp wel een tiebreak nodig om zich voor de volgende ronde te plaatsen.

---