Provincie Zeeland

Maart > 04-03-2005 - Inzicht in energieprestatie sociale huurwoningen Maart

Inzicht in energieprestatie sociale huurwoningen

In verband met het project Duurzaam aan de slag hebben de provincie Zeeland, de Zeeuwse woningcorporaties en advies bureau Ecofys uit Utrecht voor meer dan 8000 sociale huurwoningen in Zeeland een Energie Prestatie Advies (EPA) gemaakt. Een Europese richtlijn verplicht corporaties vanaf 1 januari 2007 om bij verkoop en woningmutatie een energieprestatiecertificaat te leveren. In Nederland wordt dit certificaat gebaseerd op de EPA. Het energielabel geeft de huurders inzicht in de energieprestatie van de woning

Door woningen waarvoor een EPA is uitgevoerd te koppelen aan vergelijkbare woningen krijgt men inzicht in de energetische kwaliteit van de totale Zeeuwse sociale huurwoningvoorraad. Tevens kunnen, met behulp van de EPAs en een investeringsinstrument, de woningcorporaties gefundeerde keuzes maken over te nemen energiemaatregelen.

De energieprestatie van een woning werkt met een systeem van labels met klasse A tot G. Uit het onderzoek blijkt dat de sociale huurwoningvoorraad in Zeeland gemiddeld in energieklasse D valt. Om alle woningen in de Zeeuwse sociale woningvoorraad op het label C niveau te krijgen berekende Ecofys dat meer dan honderd miljoen euro moet worden geïnvesteerd. Een woning met een C-label is te vergelijken met een geïsoleerde woning met een verbeterde rendementsketel van rond 1985.

Anoek Huis in t Veld, 631396, 04-03-2005 nr. 27/05