Gemeente 's-Hertogenbosch

08-03-2005

Culturele penningen uitgereikt

Burgemeester Ton Rombouts heeft afgelopen vrijdag 4 maart aan Ton Meulman en Jos van der Ven een culturele (Jeroen Bosch) penning uitgereikt tijdens de negende Literaire Manifestatie 'Ontmoeting met Schrijvers' in het Theater a/d Parade. De twee Bosschenaren ontvingen de penning voor hun onmiskenbaar bijzondere culturele verdiensten voor de stad.

Meulman, initiatiefnemer van de Literaire Manifestatie en inmiddels oud-directeur/-eigenaar van Adr. Heinen boekhandel/uitgeverij, heeft in de tien jaar dat hij het bedrijf heeft geleid, zijn zaak laten uitgroeien tot een van de meest toonaangevende boekhandels van Zuid-Nederland. Daarnaast heeft hij sinds 1995 drieënzestig boeken uitgegeven die direct of indirect te maken hebben met de luisterrijke historie van de stad 's-Hertogenbosch; een unieke prestatie en een verdienste voor de stad en haar inwoners.

Van der Ven heeft in 1987, samen met prof. drs. Hans Jansen (stadsarcheoloog) een stichting in het leven geroepen om subsidiebronnen te kunnen aanboren voor Archeologie, Bouwhistorie en Monumenten. Sinds 1997 is hij de onvermoeibare voorzitter van die stichting, die hij intussen uitbreidde met Cultuur; de stichting ABC (Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur). Door zijn inspanningen zijn in de loop der jaren tal van bijzondere uitgaven verschenen.