D66

Mogelijk hergebruik afgedankte rollators

Vragen naar aanleiding van bericht in Algemeen Dagblad (28 februari 2005) dat zorgverzekeraars rollators en andere hulpmiddelen niet hergebruiken, maar de voorkeur geven aan aanschaf van nieuwe middelen.

Vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over mogelijk hergebruik van afgedankte rollators.(Ingezonden 4 maart 2005)

1 Wat vindt u ervan dat hulpmiddelen, zoals rollators, door de meeste zorgverzekeraars niet worden hergebruikt?1

2 Kunt u een schatting geven van het bedrag dat bespaard zou kunnen worden als alle afgedankte rollators hergebruikt zouden worden?

3 Wat kunt u doen om te stimuleren dat rollators worden hergebruikt en bent u hiertoe bereid?

4 Worden ook andere hulpmiddelen, zoals rolstoelen, al na een relatief korte tijd «economisch afgeschreven»?

5 Hangt het hergebruik van hulpmiddelen af van de gemeente of van de zorgverzekeraar? Wat vindt u ervan dat verscheidene gemeenten een verschillend beleid voeren ten aanzien van het hergebruik van hulpmiddelen?

6 Wat vindt u van het idee om een algemene lijst met criteria vast te stellen, waarbij helder wordt wat beschikbaar is, waar men recht op heeft, en hoelang de voorzieningen gebruikt kunnen worden voordat vervanging nodig is, zodat een periodieke technische keuring van hulpmiddelen in de plaats kan komen van het klakkeloos bepalen van een economische levensduur?

7 Wat vindt u ervan om meer dan tot nu toe met individuele budgetten en maximering te werken, zodat gebruikers worden geprikkeld om een budget zo doelmatig mogelijk te besteden, waardoor ook hergebruik van nog bruikbare middelen kan worden bevorderd?

8 Denkt u dat er een markt kan ontstaan voor gebruikte hulpmiddelen, zodat mensen prijzen bij verschillende leveranciers kunnen vergelijken alvorens tot aankoop van nieuwe middelen over te gaan?
---

1 Algemeen Dagblad, 28 februari jl., "Rollators onnodig afgedankt; zorgverzekeraars verstrekken liever nieuwe".

4-3-2005 14:55