Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 24 maart 2005 Rechter stelt gemeente Culemborg in het gelijk
Op 4 maart 2005 heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in de dwangsomzaak tegen de Beheersmaatschappij Gebroeders In den Eng B.V. Enkele jaren geleden hebben zij voorzieningen aangebracht in de berging op de hoek van de Weidsteeg/Weithusen. Met deze voorzieningen was het pand bruikbaar als woning. Dit is echter in strijd met het bestemmingsplan. Bovendien hadden zij geen bouwvergunning aangevraagd.
Het college besloot 20 december 2004 wederom een dwangsom van 200, per dag op te leggen wanneer de voorzieningen niet verwijderd zouden worden. Daarop ging de Beheersmaatschappij in beroep bij de voorzieningenrechter. De rechter stelde de gemeente Culemborg in het gelijk, waarop de dwangsom alsnog van kracht werd.
De Beheersmaatschappij Gebroeders In den Eng B.V. is niet in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de voorzieningenrechter. Zij heeft de keus gemaakt de voorzieningen te verwijderen. Bij inspectie op 14 maart 2005 stelde het team Toezicht en Handhaving vast dat de voorzieningen verwijderd zijn. Formeel moet de Beheersmaatschappij een dwangsomvergoeding van 2000, betalen voor de periode van 4 t/m 14 maart. De Gemeente Culemborg gaat echter niet over tot inning van de dwangsom, omdat de Gebroeders In den Eng de voorzieningen op zo'n korte termijn hebben verwijderd. Niet de dwangsom, maar de verwijdering van de voorzieningen was immers het doel van deze maatregel. Ook in de toekomst zal de gemeente regelmatig controleren of er niet opnieuw voorzieningen zijn aangebracht.
Noot voor de redactie: neem voor meer informatie hierover contact op met Pieter Doesburg van het team communicatie, tel. 0345477 719