Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maart 2005

Mattheus Passion-J.S Bach
o.l.v Hein Meens
Orkest en Koor van het Conservatorium van Amsterdam 4 maart, Waalse kerk Amsterdam
5 maart, Sint Lambertuskerk Buren
aanvang 19.00 uur / toegang 15 euro.
solisten Wiard Witholt & Marcel Reijans.

Bijzondere Matthäus in Buren

Op zaterdag 5 maart is voor het eerst sinds jaren een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach te beluisteren in het monumentale stadje Buren. Het grootste en het meest uitgevoerde werk van Bach wordt gebracht door het Orkest en Koor van het Conservatorium van Amsterdam. Het geheel staat onder leiding van Hein Meens. Als solisten treden op Wiard Witholt (evangelist) en Marcel Reijans (Christus). De St Lambertuskerk is een passende omgeving voor deze indrukwekkende muziek.

De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal uit de bijbel naar het verhaal van Matthäus. De rol van de verteller, de evangelist, wordt gezongen door een tenor. Daarnaast zijn ook de stemmen van Christus en Petrus, Judas, getuigen, diverse dienaren en verschillende groepen te horen.

Deze Matthäus Passion wordt uitgevoerd in een enkelvoudige bezetting. Dat betekent dat de orkesten bestaan uit 2 x 12 musici, het koor uit 2 x 8 zangers en 2 solisten (evangelist en Christus). De overige solisten zijn leden van het koor. Deze manier van uitvoeren krijgt de laatste tijd veel aandacht. Hein Meens voert de Matthäus Passie al jaren uit in deze bezetting.

Het Orkest van het Conservatorium van Amsterdam wordt een aantal malen per jaar geformeerd, eventueel met koor, om onder leiding van bekende dirigenten en samen met jonge solistische talent te werken aan een ambitieus programma, waarmee het zich presenteert in concertzalen binnen en buiten Amsterdam. Zo wordt de beste musici en solisten van morgen de kans geboden zich te laten horen aan het publiek en zich voor te bereiden op de beroepspraktijk in de Nederlandse toporkesten en de internationale concertpodia. Jaarlijks weer bewijst het Conservatorium van Amsterdam een orkest van hoog niveau in huis te hebben.

Hein Meens studeerde piano en solozang aan het conservatorium van Maastricht. Na het voltooien van beide studies won hij verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Toonkunstvocalistenprijs van het Internationale Vocalistenconcours in 's-Hertogenbosch. Als operazanger treedt hij regelmatig op in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Bij de Nederlandse Opera vertolkte hij diverse rollen. Hein Meens is eveneens werkzaam als pianist/ begeleider en vocal coach. Als docent solozang is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. In maart 2002 maakte hij zijn debuut als dirigent met Bachs Matthäus Passion.

Wiard Witholt volgde zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam bij onder meer Maarten Koningsberger. Hij zong onder meer de baspartijen in de Matthäus en de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van J.S.Bach. Tevens zong hij verschillende cantates van Bach, zoals onlangs de solo-cantate Ich will den Kreuzstab gerne tragen met het Sweelinck Barok Orkest onder leiding van Lucy van Dael (Buren 2003!), en missen van Mozart en Schubert. Verder zong hij opera-partijen in onder andere Aida en La traviata van Verdi en Carmen van Bizet.

Marcel Reijans studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en het befaamde Curtis Institute of Music in Philadelphia. In 1996 won hij het Cristina Deutekom Concours. Zowel in opera als ook in recitals en oratoria treedt hij regelmatig op in Europa en de Verenigde Staten. Hij werkte onder meer samen met dirigenten als Sir Simon Rattle, Riccardo Chailly en Jaap van Zweden. Hij zong met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Chicago Symphony Orchestra en Staatskapelle Dresden.

Een beperkt aantal kaarten is nog tevoren te bestellen door een email te sturen aan buren@myrealbox.com. De toegangsprijs is E 15,-. Voorafgaand aan het concert is koffie en thee verkrijgbaar. De kerk is open vanaf 18.15 uur.

Het concert wordt georganiseerd door Stichting Muziek in Buren. Ter afsluiting van het seizoen volgt een concert met oude hofliederen door Fortuna op 21 mei.

---------

Ingezonden persbericht